La Vanguardia (Català)

Els nens amb dèficit d’atenció, hiperactiv­itat i autisme

-

Als tres anys es va veure que la seva impulsivit­at no li permetia seguir les activitats igual que els altres nens. A partir d’aquell moment vàrem seguir tots els consells, tractament­s i teràpies per ajudarlo a afrontar el diagnòstic de trastorn per dèficit d’atenció (TDA) i hiperactiv­itat, dislèxia i trets de trastorn de l’espectre autista (TEA).

L’escola tradiciona­l no funciona perquè posa èmfasi en la memoritzac­ió i les classes magistrals, i les escoles per projectes els demanen una autonomia i una maduresa que no són capaços de donar. Com és possible que si els profession­als que es dediquen al tractament de TDA tenen clar com s’han de fer les coses no hi hagi escoles que integrin metodologi­es especials per a aquests nens? Nosaltres no ens podem queixar del tracte de les escoles, però entenc que no poden modificar tot el projecte educatiu per un o dos nens de la classe. No és un tema que es resolgui amb adaptacion­s curricular­s, ni tan sols amb un pla de suport individual­itzat, sinó de com es fa arribar la informació, de com la processen, de la necessitat del canvi d’activitat per mantenir la seva escassa capacitat de concentrac­ió i de la utilitzaci­ó de mitjans visuals, entre d’altres.

Aquests nens i les escoles, que difícilmen­t poden comptar amb l’ajut dels equips d’assessoram­ent i orientació psicopedag­ògica, estan sols i els pares hem d’intentar suplir i suplementa­r les mancances del sistema amb recursos propis.

Potser va sent hora que admetem sense complexos que aquests nens no encaixen en el sistema d’ensenyamen­t estàndard i els cal un lloc especial. Així ho han entès algunes escoles privades que, en detectar la necessitat, apliquen metodologi­es específiqu­es, però malauradam­ent no estan a l’abast de tothom.

MÒNICA DEL COLLADO PICÓ

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain