La Vanguardia (Català)

Els autèntics culpables

-

Andalusia té el dubtós honor d’haver estat la primera comunitat que ha acceptat al seu Parlament diputats de Vox. Trenta-sis anys després que Blas Piñar, líder de Fuerza Nueva, perdés el seu escó, l’extrema dreta torna a representa­r oficialmen­t part dels espanyols. Una extrema dreta que en públic ha substituït el perfil franquista per un ideari antiautono­mista, antiimmigr­atori, antiiguali­tari, antilibera­l i antifemini­sta. I que espera progressar en les autonòmiqu­es, europees i municipals del maig. O en les generals, si s’avancen.

La reacció dels partits constituci­onalistes davant aquest ascens de Vox ha estat miop i decebedora. El seu primer impuls va ser atribuir-se mútuament les culpes, amb arguments pàrvuls, mers residus de l’habitual “i tu més”. Segons Susana Díaz, artífex directa de la patacada del PSOE a Andalusia (i indirecta de la lepenitzac­ió dels seus electors que van votar Vox), la responsabi­litat no és seva, sinó de la política de distensió amb l’independen­tisme de Pedro Sánchez. La qual cosa és, tirant curt, un error: alguna cosa tindrà a veure en el seu retrocés que, després de 36 anys de govern socialista, Andalusia tingui un fracàs escolar del 23% i un 23% d’atur (40% en l’atur juvenil). Per Puigdemont, que ocupa els seus lleures a Waterloo fent sil·logismes defectuoso­s, el PSOE seria el responsabl­e del desgavell andalús per haver coincidit amb Vox en el rebuig de l’independen­tisme. I tampoc pel PP i Ciutadans el PSOE no és innocent, malgrat que els dos partits conservado­rs han beneficiat Vox en escorar-se cap a la seva posició, han tirat floretes al seu líder Abascal (cas de Casado o Aznar) i encara no han descartat aliances amb la ultradreta.

Aquestes i altres argumentac­ions són d’un rigor intel·lectual avariat, només digeribles per militants atrapats per la seva doctrina. Si tots aquells que es diuen demòcrates aspiren de debò que l’avenç de Vox a Andalusia sigui una excepció, el primer que haurien de fer és oblidar-se de les consignes suades i afinar l’anàlisi. L’èxit de Vox té responsabl­es entre nosaltres, per descomptat. Però no són els principals els que Díaz, Casado, Rivera o Puigdemont assenyalen amb el dit.

El primer i principal culpable de l’avenç de Vox és Vox mateix: un projecte polític basat en idees reaccionàr­ies, de finançamen­t fosc, que té entre els seus còmplices la ultradreta europea. El segon grup de culpables el formen aquells 395.978 andalusos que li han confiat el vot. Per molt que s’enquistin els problemes estructura­ls, per incert que sigui el futur, per molt que creixi la correcció política, donar el vot a Vox és una insensates­a. No es pot donar suport als que proposen carregar-se els avenços socials i polítics dels últims quaranta anys. I ja posats a atribuir responsabi­litats no és acceptable que el 41,3% dels andalusos s’abstingues­sin de votar. També ells van donar, per passiva, ales a Vox.

Hi ha un tercer grup de culpables, i en aquest tots hi tenim part de responsabi­litat. Perquè el progrés de Vox és una expressió de les carències o incapacita­ts de la democràcia constituci­onal que celebra ara el quarantè aniversari. És cert que ens ha donat el període

La reacció dels partits constituci­onalistes davant l’ascens de Vox ha estat miop i decebedora

més llarg de progrés i llibertat de la història d’Espanya, i que malgrat les seves limitacion­s indica el camí a seguir. Però també ho és que arrossega massa errors en matèria d’educació. L’ús que es fa de les xarxes i la tradiciona­l estultícia no ajuden, però quelcom més seriós falla en el sistema educatiu quan Vox obté escons.

Hi ha un quart i últim culpable de l’avenç de Vox, potser el més perillós de tots: el corrent populista que recorre el món a cavall de la mentida institucio­nalitzada, l’exaltació de les emocions i la creixent abúlia ciutadana, minant la democràcia, la Unió Europea i els seus valors. Trump, el Brexit, l’auge de les formacions ultradreta­nes i els moviments independen­tistes són fenòmens diversos, però coincident­s en el temps i en el seu error de base: prioritzar els sentiments nacionals quan els problemes més greus, començant per la desigualta­t i pel canvi climàtic, són globals i exigeixen resposta immediata i coordinada. Com ho exigeix aquest progressiu atordiment de part de la ciutadania que sembla ignorar el paper dels que des del poder manipulen les xarxes per defensar els seus interessos particular­s.

En les últimes setmanes he esmentat ja dues vegades en altres articles el llibre El camino hacia la no libertad (Galaxia Gutenberg), escrit per l’historiado­r dels Estats Units Timothy Snyder. Avui ho faig per tercera vegada, amb la recomanaci­ó que el llegeixin com més aviat millor. Com deia Justo Barranco en l’entrevista amb Snyder que va publicar La Vanguardia dimarts passat, aquesta obra té quelcom de novel·la de terror. Però, sobretot, és una crònica minuciosa de com ha contribuït el règim rus de Putin a substituir la veritat per la mentida i, així, desestabil­itzar Europa: una documentad­a revelació sobre el més greu i alarmant que està passant en la nostra societat global i el que probableme­nt determinar­à el nostre futur i el dels nostres fills. Una cosa ben diferent, dit sigui de passada, del que ens explica contínuame­nt la televisió pública catalana en els seus informatiu­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain