La Vanguardia (Català)

Reaprendre a mirar el rellotge

Tallers i formació ensenyen a emprar millor el temps disponible i a prendre’n consciènci­a

- E. GIRALT

Els conflictes que ja està generant la gestió del temps i la percepció que és cada vegada un recurs més escàs expliquen que estiguin proliferan­t tallers amb instructor­s que ensenyen a fer servir millor les 24 hores del dia. El mesurament del temps és un invent humà que amb el rellotge i l’eclosió de la industrial­ització va passar a guiar les societats modernes, fa més de 150 anys.

Aquest tema no és nou, però sí la manera d’abordar-lo, amb l’aparició de nous oficis com el d’instructor de temps, una mena de coach que ensenya com gestionar millor el temps disponible en un entorn que exigeix la connexió permanent, amb missatges que contínuame­nt ens exigeixen atenció.

Empreses i tota mena d’organitzac­ions ensenyen als seus empleats i integrants a fer servir millor el temps, a optimitzar la gestió de les hores de feina. El seu objectiu no és cap altre que el de millorar la productivi­tat i reduir els elements de distracció. Els tallers es multipliqu­en també en l’àmbit privat. Aquí busquen el benestar personal en un entorn hiperconne­ctat, amb persones que volen aprendre a desconnect­ar per recuperar el control enmig de tant soroll. S’anima els alumnes a “aprendre a gestionar el temps” i “identifica­r els lladres del temps”. Precisamen­t en l’exitós documental Lladres de

temps es destaca una xifra: “Si restem el que dormim i el que treballem, ens queden 350.000 hores per a nosaltres i la nostra família. Només en teoria, perquè en aquest temps continuem treballant”.

Amb les veus crítiques pel creixent nombre d’hores que passem globalment com a societat encadenats a les pantalles, connectats, també hi ha experts que destaquen que es tracta d’activitats que, a més d’entretenir, enriqueixe­n culturalme­nt. “No és antinatura­l ni negatiu que ens agradi mirar un contingut audiovisua­l en una pantalla; és un contingut creat, com ho pot ser un llibre”, afirma l’antropòlog­a Trina Milan.

“La tradició literària ara és global, gràcies a plataforme­s com Netflix o HBO, que a més afavoreixe­n el coneixemen­t de llengües estrangere­s. Veure una sèrie pot ser una activitat social que fomenti les relacions personals; moltes persones queden per veure sèries o les comenten a través de les xarxes socials”, afegeix.

La figura de l’instructor del temps emergeix com un guru que ensenya a desconnect­ar

 ?? VICENÇ LLURBA / ARXIU ?? La meditació és una de les formes proposades per desconnect­ar
VICENÇ LLURBA / ARXIU La meditació és una de les formes proposades per desconnect­ar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain