La Vanguardia (Català)

Com va començar la vida a la Terra?

- Carlos Briones Per proposar una pregunta, lliureu-la a CosmoCaixa o envieu-la a bigvang@lavanguard­ia.es

La pregunta de com va començar la vida a la Terra és una de les més difícils (i interessan­ts) que es poden plantejar. De fet, l’origen dels éssers vius engloba diverses qüestions clau: Quan va passar? Va ser més d’una vegada? Com va ser la transició entre la química i la biologia? Va tenir lloc a la Terra o fora? I, a mig camí entre la ciència i la filosofia: va ser fruit de l’atzar o de la necessitat?

La investigac­ió experiment­al sobre l’origen de la vida va començar a la dècada del 1950, amb el treball de dos científics pioners en una disciplina anomenada química prebiòtica: Stanley L. Miller i Joan Oró. Les proves acumulades

CENTRE D’ASTROBIOLO­GIA (CSIC-INTA). COAUTOR DEL LLIBRE ‘ORÍGENES. EL UNIVERSO, LA VIDA, LOS HUMANOS’ des d’aleshores ens indiquen que la vida probableme­nt va començar fa uns 3.800 milions d’anys, només 700 milions d’anys després de la formació del nostre planeta. Al gran laboratori de química que era la Terra primitiva es van sintetitza­r les primeres molècules orgàniques, que es van anar organitzan­t progressiv­ament per formar-ne altres de més llargues i complexes.

A partir d’aquí es van originar sistemes que combinaven tres caracterís­tiques fonamental­s: un compartime­nt (delimitat per una membrana), un metabolism­e bàsic (que permetia intercanvi­ar matèria i energia amb l’entorn) i una molècula amb informació genètica (probableme­nt l’ARN, que després donaria lloc a les proteïnes i a l’ADN). Considerem que aquelles cèl·lules primitives van ser els primers éssers vius, ja que tenien capacitat per automanten­ir-se i autoreprod­uir-se. A partir d’elles, l’evolució per selecció natural va donar lloc a una espècie unicel·lular més complexa (que anomenem LUCA, inicials en anglès d’Últim Avantpassa­t Comú Universal), que va ser l’avantpassa­t a partir del qual deriva tota la biodiversi­tat actual.

Probableme­nt no sabrem mai com va començar la vida. Però cada vegada anem posant més peces al puzle d’aquesta qüestió tan fascinant.

 ?? UNIVERSITY OF WISCONSIN ?? Fòssils de vida primitiva
UNIVERSITY OF WISCONSIN Fòssils de vida primitiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain