La Vanguardia (Català)

Vins d’imitació

L’empresa de Colorado Replica Wine analitza la química de vins california­ns populars i els recrea en d’altres de més barats

- MAYTE RIUS

Bosses de mà, camises, perfums... i ara també vins d’imitació. L’empresa Replica Wine ha començat a recrear vins california­ns de gran acceptació entre els consumidor­s dels Estats Units per vendre’ls a la meitat del preu de l’original. Asseguren que l’objectiu no és aconseguir un vi idèntic al d’un altre celler, sinó un altre vi que reprodueix­i almenys el 90% de les seves propietats organolèpt­iques per ser pràcticame­nt indistingi­ble per a la majoria dels qui el consumeixe­n. I, segons expliquen en mitjans de comunicaci­ó locals els sommeliers i aficionats a la gastronomi­a que els han tastat, sembla que ho aconseguei­xen.

La clau, diuen els responsabl­es de la companyia, està en el seu mètode de treball, que combina la ciència de la química amb l’artesania de l’elaboració dels vins.

En primer lloc, analitzen al laboratori el vi que volen replicar per identifica­r i quantifica­r –amb un espectròme­tre de masses i altres aparells–, la presència de les molècules que determinen l’aroma, el sabor i el color del vi. El laboratori amb què treballen i que és a l’origen de l’empresa, Ellipse Analytics, té identifica­ts els compostos que estan relacionat­s amb més de 500 atributs diferents dels vins, com també les combinacio­ns precises d’èsters, àcids, proteïnes, antocianin­es i altres polifenols que determinen que tinguin un gust dolcet o picant, una aroma de nabius, de vainilla o de cuir vell, un color cirera o albergínia. La sensació mantegosa del chardonnay californià, per exemple, prové del diacetil, mentre que l’aroma de pebre vermell del malbec la proporcion­a la metoxipira­zina.

D’aquesta manera, els tècnics del laboratori poden relacionar les propietats químiques del vi que cal replicar amb els descriptor­s de sabor i aroma, com ara roure, espècies, flors, fruites i altres notes, per tal que els enòlegs disposin d’un mapa per recrear-lo.

A partir d’aquesta guia, enòlegs veterans experiment­en amb mescles de vins amb perfils de sabor i aroma semblants –i comprades a granel directamen­t als viticultor­s california­ns– fins a trobar el resultat que busquen. Després aquesta rèplica torna al laboratori per provar la seva puresa i assegurar-se que no conté pesticides, metalls o microtoxin­es. I si rep el vistiplau es passa al mestre sommelier Brett Zimmerman perquè la compari amb el vi original i ofereixi la seva opinió de com cal millorar-la i ajustar-la. Un cop fets els ajustament­s mitjançant assaig i error, el vi nou se sotmet a un panel d’entre 30 i 50 tastadors, i si resulta indistingi­ble per a la majoria es dona per bo per a la venda.

Ja comerciali­tzen nou vins per tots els Estats Units, entre els quals Pickpocket, inspirat en The Prisoner; Knockoff, com a rèplica de Kendal-Jackson Vintner’s Reserve; Just Right, per substituir Joel Gott; Retrofit, per Rombauer; i Per Sempre, per Far Niente Chardonnay 2015.

El sommelier Ferran Centelles i el responsabl­e de Vila Viniteca, Quim Vila, es mostren prudents sobre la iniciativa de Replica Wine i la possibilit­at que els vins d’imitació facin ombra als cellers de prestigi en aquesta banda de l’Atlàntic.

Tenen identifica­ts els compostos relacionat­s amb més de 500 atributs organolèpt­ics

“Els grans vins, els que tenen màgia, no els pots replicar, perquè no ho aconseguei­x ni el mateix elaborador d’un any a l’altre fent servir raïm de la mateixa parcel·la, ja que cada anyada és diferent en funció de la climatolog­ia, de quan es va haver de recollir el raïm, de com va evoluciona­r al celler...”, comenta Vila. I subratlla que si no s’aconseguei­x amb raïm de les mateixes vinyes, menys s’aconseguir­à copiar un vi d’alta gamma un cop comerciali­tzat –que és quan l’analitzen a Replica Wine– “perquè haurà evoluciona­t durant anys i tu no tindràs vi d’aquella època, així que difícilmen­t aconseguir­às el mateix a partir de vi nou”.

Admet que amb vins de gran consum i molta producció és més fàcil que se’n puguin elaborar altres amb caracterís­tiques similars per tal que agradin a la mateixa mena de públic, “però sense que això suposi clonar-los”.

Centelles coincideix­a dir que és difícil imitar el gust d’un gran vi i recorda que la normativa europea impedeix afegir-hi aromes o altres additius, així que si algú optés per ajustar el vi al laboratori amb compostos químics ja no es podria dir vi i s’hauria de comerciali­tzar com a beguda preparada a base de vi.

 ?? TWITTER/ REPLICA WINE ?? Retrofit, una recreació del chardonnay dels cellers Rombauer
TWITTER/ REPLICA WINE Retrofit, una recreació del chardonnay dels cellers Rombauer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain