La Vanguardia (Català)

La veritable història de totes les vides de l’actor Rock Hudson

La biografia de Mark Griffin va més enllà dels detalls escandalos­os sobre l’actor

- GABRIEL LERMAN

Va tenir una vida cinematogr­àfica de debò, cosa que queda ben clara al llibre que acaba de publicar Mark Griffin. Potser per això, tot just va arribar a les llibreries la setmana passada el nou volum publicat per HarperColl­ins, es va saber que Universal n’havia adquirit els drets per adaptar-lo a la pantalla gran. El llibre acabat de publicar es titula All that heaven allows: a biography of Rock Hudson, utilitzant el títol de la pel·lícula que el 1955 va afermar la seva fama i en què va compartir cartell amb Jane Wyman. A Espanya aquell film es va titular Sólo el cielo lo sabe, que certament descriu com era la vida del cèlebre actor en la seva època de més èxit.

Griffin, qui anteriorme­nt va escriure una biografia de Vincente Minnelli, va creure que cap dels llibres anteriors sobre Hudson no n’oferia un retrat equilibrat, ja que buscaven explotar l’escàndol generat per la seva mort de sida el 1985 als 59 anys, o revelar detalls morbosos sobre la seva homosexual­itat. Al llarg de quatre anys l’autor va fer centenars d’entreviste­s, amb les quals va anar reconstrui­nt la seva història tant en el pla personal com en el profession­al, i va demostrar que si alguna cosa el va definir és que no es va poder mostrar mai públicamen­t com qui era realment. Abandonat pel seu pare quan era molt petit, enmig de la Gran Depressió, i maltractat per un padrastre que no l’estimava, Roy Harold Scherer jr. sempre va somiar amb el món del cinema, malgrat que les possibilit­ats d’aconseguir els seus somnis a la seva ciutat natal de Winnetka (Illinois) semblaven molt llunyanes.

Però, després de passar-se la Segona Guerra Mundial a la Marina de guerra, es va traslladar a Los Angeles per reunir-se amb el seu pare, qui s’havia tornat a casar. Allà va ser on va trobar el seu agent, Henry Wilson, qui després de veure una foto seva va decidir que el convertiri­a en estrella. Li va canviar el nom per Rock Hudson, que l’actor detestava, i es va transforma­r literalmen­t en el seu amo. En Roy, un dels últims de tenir un contracte exclusiu amb els grans estudis, va passar per un rigorós entrenamen­t que el va convertir en un autèntic galant de cinema, que vivia apassionad­es històries d’amor amb les actrius més famoses de Hollywood, mentre que a la seva vida privada només tenia ulls per als homes.

Eren temps en què la revelació del seu secret hauria arribat a destruir-lo, i per això no va dubtar a seguir els suggerimen­ts del seu agent i es va casar amb la seva secretària, Phyllis Gates. Tot i així, la seva carrera cinematogr­àfica es va anar extingint, per la qual cosa a la dècada dels setanta es va atrevir a reinventar-se com a actor de televisió amb McMillan y esposa, un àmbit on aleshores no entraven les llegendes del cinema. L’aposta li va sortir bé i la feina no li va faltar fins que va emmalaltir de sida en l’apogeu de l’epidèmia que va fustigar la comunitat gai als anys vuitanta. L’autor del llibre va compartir el que li havia explicat Alicia Waier, germana d’en Rock: “La seva vida era com Las tres caras de Eva, perquè estava compartime­ntada. Les seves amigues Elizabeth Taylor i Carol Burnett tenien una versió; els seus amants, una altra; els seus amics i parents a Winnetka, una de diferent, i cap no coincidia amb la que coneixien els fans. Cadascuna reflectia el “veritable Rock”, però cap no ho era en realitat. Era massa perillós per a ell revelar massa de si mateix, i per això no ho feia”. Pel que fa a la pel·lícula d’Universal, ara per ara només se sap que la dirigirà Greg Berlanti, qui aquest any va estrenar amb èxit Con amor, Simon.

Compartime­ntava la seva vida, i no coincidien les versions que tenien d’ell els seus amics, els seus amants o la seva família

 ??  ??
 ?? PHOTOSHOT
PHOTOSHOT / GTRES ?? De Ray a Rock Su agente, Henry Wilson, le cambió el nombre
PHOTOSHOT PHOTOSHOT / GTRES De Ray a Rock Su agente, Henry Wilson, le cambió el nombre
 ??  ?? Hudson se entrenó para ser un auténtico galán
Hudson se entrenó para ser un auténtico galán
 ?? EVERETT ?? En los 70 con Susan Saint James (McMillan y esposa)
EVERETT En los 70 con Susan Saint James (McMillan y esposa)
 ?? EVERETT ?? Con Doris Day en Confidenci­as de medianoche, 1959
EVERETT Con Doris Day en Confidenci­as de medianoche, 1959
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain