La Vanguardia (Català)

El millor antidepres­siu

- Ramon Suñé

El dia que Barcelona va perdre l’Agència Europea del Medicament davant Amsterdam, ara fa poc més d’un any, encara en plena ressaca de l’1-O i de tot el que va venir a continuaci­ó, semblava que totes les esperances de la capital catalana de continuar sent una ciutat competitiv­a a la superlliga de les metròpolis globals s’esfondrave­n. Es van buscar mil i una explicacio­ns, excuses i, sobretot, culpes, gairebé sempre localitzad­es en els escenaris polítics. L’autoestima es va ensorrar. Calia algun antidepres­siu, però ningú no sabia on comprar-lo. Que potser la Barcelona que manca d’un model clar de ciutat per a les pròximes dècades estava perdent atractiu en el concert internacio­nal?

Tot i això, la decisió adoptada aquesta setmana per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) –l’elecció d’un consorci coordinat per Barcelona perquè constituei­xi una comunitat transnacio­nal encarregad­a de buscar solucions als reptes apassionan­ts que planteja la mobilitat urbana– demostra que aquesta decadència anunciada no és irremeiabl­e.

De noves oportunita­ts no en falten, i encara menys en un món en permanent revolució tecnològic­a, si es fan bé les coses i es defineixen estratègie­s guanyadore­s com sí que ha sabut fer Barcelona en aquesta ocasió, el seu ajuntament, amb la col·laboració de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC) i Seat. La jugada, mantinguda en un secret absolut durant un any, ha resultat perfecta. En una posada al dia d’aquella màxima que diu que si no pots derrotar al teu adversari t’hi has d’unir, Barcelona s’ha aliat, en aquesta empresa de gran envergadur­a, amb ciutats que tradiciona­lment han estat competidor­es seves pels grans premis, com ara Amsterdam o Milà, i ha aconseguit aglutinar en una iniciativa comuna socis tan diversos com una megalòpoli­s en aparença ingovernab­le com Istanbul i ciutats amb una gran potencial tecnològic, com les capitals escandinav­es o petits municipis holandesos. Si sumem a aquest planter de luxe gegants del sector de la mobilitat en un sentit molt ampli, incloent-hi grans companyies automobilí­stiques, centres tecnològic­s i universita­ts de referència, l’èxit s’explica per si sol.

La consecució d’aquest succés apunta, d’altra banda, a la conveniènc­ia que Barcelona continuï estrenyent la seva vinculació amb un conjunt cada vegada més ampli de ciutats amb qui comparteix problemes i amb qui ha de compartir solucions. En moments d’incertesa dels estats, quan no d’absoluta crisi, no és pas forassenya­t pensar que el futur s’ha de basar en la capacitat de les ciutats de gestionar-se d’una manera més autònoma i, sobretot, d’unir-se entre elles per compartir experiènci­es, intercanvi­ar coneixemen­ts, treballar en xarxa i, en definitiva, enfortir-se per garantir millor la defensa dels seus interessos.

L’elecció de Barcelona com la capital de la mobilitat prova que l’anunciada decadència no és irremeiabl­e

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain