La Vanguardia (Català)

El príncep de Gal·les inclourà Cuba en una gira pel Carib

- M. Alcázar

El príncep Carles de Gal·les, hereu de la Corona britànica, té previst anar a Cuba la primavera vinent, dins d’una gira per altres illes caribenyes, la majoria pertanyent­s a la Commonweal­th. Així ho han publicat diversos mitjans anglesos, a falta de confirmaci­ó oficial. Carles, que hi anirà en representa­ció de la seva mare, la reina Elisabet, es convertiri­a en el primer membre de la família reial anglesa a posar els peus a Cuba, en un any en què també està prevista, encara que no anunciada, la primera visita oficial dels Reis d’Espanya.

La primera persona pertanyent a una família reial que va anar Cuba va ser la infanta Eulàlia de Borbó, la germana petita d’Alfons XII, que, durant la regència de la seva cunyada Maria Cristina de Habsburg, va visitar l’illa el 1893. Tornant, la infanta, d’idees liberals, va alertar la regenta de la imminent pèrdua de la colònia i dels riscos d’una guerra que finalment va tenir lloc i va posar fi a la vinculació de Cuba a la Corona espanyola. Durant el segle XX, abans de la revolució de Fidel Castro, hi van haver moltes visites privades de membres de famílies reials a Cuba, entre elles la dels comtes de Barcelona, pares del rei Joan Carles. El 1999, amb motiu de la celebració de la Cimera Iberoameri­cana, el rei Joan Carles va ser a Cuba, però no va visitar mai el país oficialmen­t.

Entre la reialesa europea, la més assídua a l’illa és la gran duquessa de Luxemburg, nascuda Maria Teresa Mestre, filla d’una rica família cubana que es va exiliar a Europa el 1960 quan ella tenia 4 anys. Maria Teresa de Luxemburg ha anat al seu país d’origen unes quantes vegades, de manera privada, sola i amb la seva família. /

 ?? FRANK AUGSTEIN / AP ?? Carles, amb Camil·la, destapa una placa en un acte oficial a Londres
FRANK AUGSTEIN / AP Carles, amb Camil·la, destapa una placa en un acte oficial a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain