La Vanguardia (Català)

Regals contra el fred: les peces més càlides que triomfaran aquest Nadal

- Text: Natalia Pastor

La japonesa UNIQLO posa als peus de Barcelona un arsenal acollidor d’obsequis perfectes per aquestes dates El ‘must’ dels regals pràctics i atemporals són les peces calentones: pijames de franel·la, mantes, gorres i bufandes lideren el podi

Que no sigui car, que duri, que sigui bonic i, ja que hi som, que sigui pràctic. Regalar no és un verb, és una declaració d’intencions. Una carta

als Reis que ens repetim com un mantra cada vegada que arriba el Nadal, sinònim de moltes coses, però, sobretot, d’una: compres. Ningú se n’escapa i pràcticame­nt tothom regala i és regalat: mares, pares, avis, amics, companys de feina. Al nostre voltant, Barcelona es transforma en l’escenari perfecte per perpetrar el que ja és una tradició –la d’intercanvi­ar regals– més antiga fins i tot que el Nadal mateix. D’on ve aquesta febre pel regal? No, la culpa no la tenen els tres Reis Mags d’Orient. D’altres ja s’hi van avançar.

Per què regalem?

L’ origen dels regals s’ ha de buscar en una festa pagana. En concret, d’unes que es coneixien com a Saturnals, que se celebraven a l’Imperi romà amb l’arribada del final del solstici d’ hivern, que tenia lloc cap al 25 de desembre. En honor a Saturn, déu del gra i l’agricultur­a, els romans es reunien en banquets i s’intercanvi­aven regals per propiciar un abona collita. Els esclaus, per la seva banda, rebien racions extra, temps lliure i altres presents. Les Saturnals eren una festa molt popular que, amb l’arribada (o l’acceptació) del cristianis­me, es va sincronitz­ar amb la celebració cristiana, en una espècie de fusió de la qual avui ens arriba la versió més consumista. Així que sí, abans que el Nadal (tal com avui el coneixem) ja existien els regals. De fet, fins i tot dos segles després del naixement del nen Jesús, el Nadal es continuava celebrant al voltant del culte pagà a Saturn.

Compres amb aires del Japó

Alguna cosa especial ha de tenir el regal perquè, com a costum, hagi sobreviscu­t a segles i religions. Una tradició que cada vegada avança més posicions en el calendari i sobr ela qual el passeig de Gràcia i les Glòries s’articulen com a artèries principals. Són espais imprescind­ibles per a les compres, els llums i els aparadors fets il·lusions i viceversa. Ja que ens falten els elfs que ens facilitin la feina, les botigues d’UNIQLO i la compra online a www.uniqlo.com es converteix­en en aquell còmplice tan necessari per fer regals que enamorin i, el més important, que no es vulguin tornar. El Nadal és, de fet, la temporada de l’any en què es registren més devolucion­s, i els espanyols són els europeus que més practiquen aquest esport, segons una enquesta de G rou pon.

Perquè això no passi, el regal perfecte ha dec omplir tres requisits imprescind­ibles: bo, bonici barat. Una màxima aplicable en tots els àmbits de la vida i que aquestes dates està més vigent que mai. Perquè regalar ho pot fer tothom, però encertar és més complicat.

Els reis del regal

Entre tots els regals que es prodiguen per aquestes dates, hi ha uns bàsics que no poden faltar al voltant de l’arbre. El primer, les peces calentones. El must dels regals pràctics i atemporals, les que fan que estiguem ben a gust i còmodes, fora i dins de casa. En aquest calaix, les peces de punt, amb el caixmir com a teixit estrella, poden ser el regal perfecte al qual rendir-se, i que a UNIQLO han convertit en una autèntica religió. A la llista de peces de casa no hi falten el pijama de franel·la, les mantes i els pantalons amb fibres naturals, ideals per relaxar-se després d’un dia dur. Un altre dels clàssics de màxima qualitat a preu d’amic invisible són els mitjons, les mitges i els leggings, amb una àmplia gamma de mides, colors i estils als quals recórrer, i ja no tan sols com a últimaopci­ó.

L’‘un boxing’ mésesperat

Al número 18 del passeig de Gràcia, els barcelonin­s poden trobar la resposta a les seves pregàries quan vegin la col·lecció de bufandes, roba interior, sabatilles d’estar per casa, bosses i motxilles, guants, gorres i barrets, teixits amb fibres de gran qualitat. Amb tot, l’unboxing més esperat arriba amb l’abric de plomes Ultra Light Down, una peça extremadam­ent lleugera que es pot fer servir com a abric o com una capa interior, per augmentar la sensació de calidesa, des del començamen­t de la tardor fins als primers dies de primavera. Perfecta per als hiverns bojos als quals la ciutat –i el Nadal– cada vegada més esvaacostu­mant.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain