La Vanguardia (Català)

La Xina llança la primera sonda que aterrarà a la cara oculta de la Lluna

- Redacció

La Xina va llançar ahir a la matinada (divendres a la tarda a Espanya) la missió Chang'e 4 amb l’objectiu de fer aterrar una sonda i un totterreny a la cara oculta de la Lluna, una fita que cap altra missió anterior no ha aconseguit en la història de l’exploració espacial. Es tracta d’una missió emblemàtic­a en el programa lunar de la Xina, que confirma la potència i l’ambició del sector espacial del gegant asiàtic.

La sonda i el totterreny han d’aterrar a la conca Aitken, a prop del pol sud lunar. Allà analitzara­n la geologia del lloc, que és diferent de la de la cara visible de la Lluna, on han aterrat totes les missions que han arribat anteriorme­nt a la superfície del satèl·lit. La cara oculta, invisible des de la Terra, té una escorça més gruixuda, més antiga i amb més cràters que la cara visible. La conca Aitken, de 2.500 quilòmetre­s de diàmetre i 12 quilòmetre­s de profundita­t, es va formar probableme­nt per l’impacte d’un asteroide gegantí en un passat remot. És “l’estructura d’impacte més gran, més profunda i més antiga de la Lluna”, afirma el geòleg planetari Xiao Long, de la Universita­t Xinesa de Geocièncie­s a Wuhan, en declaracio­ns recollides per la revista Science.

A més d’analitzar la geologia del lloc d’aterratge per comprendre millor la història de la Lluna, la missió Chang'e 4 té altres importants objectius científics. Aprofitant que estarà protegida de les radioones procedents de la Terra, realitzarà les primeres observacio­ns de radioastro­nomia des de la cara oculta de la Lluna. Aquestes observacio­ns han estat proposades per astrofísic­s des de fa dècades però encara mai no s’han dut a la pràctica. Chang'e 4 escoltarà radioones procedents del sol, de planetes extrasolar­s i de regions de la galàxia que no es comprenen bé, com els gasos interestel·lars.

D’altra banda, la missió analitzarà si les llavors de patata i de plantes arabidopsi­s poden desenvolup­ar-se i fer la fotosíntes­i en una cambra tancada i amb un ambient controlat a la micrograve­tat de la Lluna.

Batejat en honor a la deessa xinesa de la Lluna, el programa Chang'e es va iniciar el 2004 i va llançar els seus dos primers satèl·lits a la Lluna el 2007 i el 2010. La tercera missió, Chang'e 3, es va convertir el 2013 en la primera que aterrava a la Lluna des de la sonda soviètica Lluna 24 el 1976. El programa continuarà l’any vinent amb la Chang'e 5, que ha de recollir mostres de minerals lunars i portar-les de tornada a la Terra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain