La Vanguardia (Català)

El veritable ‘políticame­nt correcte’

- Joan Josep Omella

Europa, i particular­ment el nostre país està passant moments de crisi política i social que són, en part, conseqüènc­ia de la severa crisi financera i econòmica global que va començar l’any 2007. Davant d’aquesta situació hem volgut trobar un culpable extern a nosaltres i, a poc a poc, ens hem tancat en nosaltres mateixos. No podem perdre l’esperança. Tota crisi, un cop descoberta i acceptada, és una gran oportunita­t de posarnos tots d’acord en allò que és veritablem­ent fonamental.

És el moment de recuperar el sentit més autèntic de la política. El concili Vaticà II ens recorda que la política és un instrument decisiu al servei de la persona, de la comunitat i de la convivènci­a social, que cerca sempre el bé comú dels ciutadans (cf. GS 74).

Jacques Maritain (un dels redactors

J.J. OMELLA, de la Declaració Universal dels Drets Humans) ens recorda que la política no és la reunió dels iguals, sinó la convivènci­a i la comprensió entre persones diferents. Ell desenvolup­a una teoria de la cooperació per mostrar com les persones de diferents posicions intel·lectuals poden assolir objectius comuns.

La diferència no ha de ser font de discòrdia, sinó d’enriquimen­t mutu i cooperació. El que ens uneix és molt més del que ens separa. Cal, per tant, recuperar el gran valor de la fraternita­t. En aquest sentit, Chiara Lubich, la fundadora del moviment dels Focolars, deia: “Després de la Revolució Francesa, i fins als nostres dies, la llibertat i la igualtat s’han anat desenvolup­ant com a veritables categories polítiques, cosa que no va passar (...) amb la fraternita­t. Només les tres juntes podrien donar com a resultat una política que respongués als problemes d’avui”.

La democràcia és el millor dels sistemes possibles, sempre que els nostres representa­nts polítics cerquin per damunt de tot el bé comú. El problema sorgeix quan, en lloc de ser un instrument al servei de la societat, es transforma en una plataforma per accedir al poder, enriquir-se i poder dominar.

Els populismes busquen trencar aquest statu quo i fomenten un clima de polaritzac­ió i confrontac­ió, que es podria interpreta­r com una mena de revolució encoberta. El millor antídot és tornar a la política de veritat, la que cerca, per damunt de tot, el bé dels ciutadans. Cal resoldre els problemes evitant la via de l’enfrontame­nt i sense cedir a la temptació de solucions màgiques a problemes complexos.

Finalment, us convido a meditar sobre unes paraules del papa Francesc: “La vareta màgica no funciona en política. Un realisme saludable sap que fins i tot la millor classe dirigent no pot resoldre tots els problemes en un instant. (...) [Evitem] les crítiques [que] no són constructi­ves. Si el polític s’equivoca, digues-l’hi, hi ha tantes maneres de dir-l’hi: (...) però digues-l’hi constructi­vament. I no miris des de la balconada esperant que fracassi. El seu fracàs és el nostre fracàs social. No, així no es construeix la civilitzac­ió.” (Discurs del Sant Pare en la seva visita pastoral a Cesena, 1 d’octubre del 2017).

Preguem pels nostres polítics i governants a fi que siguin coherents amb la seva voluntat de servir tothom, especialme­nt els més vulnerable­s i necessitat­s.

Els populismes busquen trencar l’statu quo i fomenten un clima de polaritzac­ió i confrontac­ió

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain