La Vanguardia (Català)

El que va passar en ajuntar-se un milionari i un arquitecte

-

Seu central de Bloomberg a Londres Arquitecte­s: Foster + Partners Ubicació: Londres. 3, Queen Victoria Street

El cogombret, el ratllador de formatge o la llauna de pernil són els malnoms d’alguns dels gratacels construïts a la City de Londres en el que de portem de segle XXI. El districte financer, abans caracterit­zat arquitectò­nicament per la palladiana Mansion House, és ara també una col·lecció de vistosos edificis d’arquitecte­s estel·lars.

L’última incorporac­ió és l’oficina londinenca de Bloomberg, la companyia de serveis financers propietat de l’exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg, que ha dissenyat Norman Foster. Cap dels dos no va prioritzar aquí la voluntat icònica. Van preferir apostar per l’eficiència energètica. L’edifici consumeix, segons Foster, un 70% menys d’aigua i un 40% menys d’energia que les oficines tipus. I, també, acomodarse a les línies de cornisa de l’entorn, conformant-se amb un màxim de deu pisos. Més a favor seu: l’obra es divideix en dos volums interconne­ctats, un de planta triangular, un altre de trapezoida­l, entre els quals es recupera Watling Street, una via d’origen romà, ara passatge cobert. A més, genera a les seves cantonades agradables espais públics, ornats amb fonts de la creadora espanyola Cristina Iglesias, que el crític de The Guardian va associar immiserico­rdiós a “pantans fètids”. Detalls a part, aquesta generosa relació amb la ciutat és un dels grans encerts de l’obra, molt millor que la Bucklesbur­y House a la qual substituei­x.

Igual que va fer Richard Rogers a la veïna seu de Lloyds o a The Leadenhall, Foster ha prioritzat les plantes diàfanes, que acullen 4.000 empleats. I les ha distingit amb materials i espais de primera qualitat, entre els quals no falten rampes monumental­s, zones comunitàri­es, cubicles de treball, un sostre –gairebé un firmament– integrat per 2,5 milions de pètals d’alumini en el qual brillen els leds i altres refinament­s. Aquest edifici mira cap al seu interior, per afavorir l’atmosfera i les relacions de treball, i fins i tot per autohomena­tjar-se, perquè les vistes cap a l’exterior, si bé existents, són de vegades limitades. Perquè els dos trets dominants a l’exterior de l’edifici són les ganyes, uns plafons de bronze que s’obren i es tanquen regulant automàtica­ment la seva respiració i que se situen al mig dels seus finestrals; i les gruixudes columnes de pedra arenosa que els emmarquen, visualitza­nt l’estructura perimetral de l’edifici.

Bloomberg va estalviar energia a la seva nova seu, però no diners. Volia exhibir aquí el seu zel mediambien­tal i no va parpelleja­r a l’hora de sufragar maquetes monumental­s per provar els mecanismes experiment­als de Foster, ni en abonar una factura final de 1.300 milions de lliures. Sens dubte, els esmentats mecanismes marquen un futur per a l’arquitectu­ra oficinesca. Una altra cosa és si se’ls podran permetre molts promotors. L’obra ha rebut el Premi Stirling 2018, batejat en honor al difunt arquitecte homònim, autor de la postmodern­ista, rosada i pètria edificació del número 1 de Poultry, a l’altra banda del carrer, que contrasta amb aquesta elegant, responsabl­e i una mica pija obra de Foster. Com va apuntar Bloomberg a la inauguraci­ó, “alguns diuen que construir aquest edifici ens ha costat gairebé una dècada perquè va reunir un milionari que volia ser arquitecte i un arquitecte que va voler ser milionari”.

 ?? FOSTER + PARTNERS ?? Una imatge de la nova obra de Norman Foster a Londres
FOSTER + PARTNERS Una imatge de la nova obra de Norman Foster a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain