La Vanguardia (Català)

Encara es recuperen diners robats per Bernie Madoff

Desè aniversari del descobrime­nt de l’estafa massiva piramidal

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

David Sheehan ha visitat al voltant d’una dotzena de vegades Bernie Madoff a la presó de Butner (Carolina del Nord). Espera no haver-hi de tornar.

“És un sociòpata”, diu en un article recent a The Wall Street Journal. “No pensa que li causés mal a ningú. En realitat va creure que el seu pla funcionari­a, només que se li va escapar de les mans i no el va poder controlar”, afegeix.

Descrits tots dos com a “avis rutilants”, fa un decenni que Sheehan, de 74 anys, i Irving Picard, de 77, estan immersos en una missió de rescat. Són els dos fideïcomis­saris de la fallida a qui se’ls va encarregar judicialme­nt recuperar el màxim del capital que Madoff, l’assessor dels rics, va defraudar a desenes de milers de persones als Estats Units i arreu del món.

Dir Bernie Madoff, octogenari i complint una condemna de 150 anys de presó, ja és sinònim de l’estafa més gran i el frau massiu mitjançant un esquema Ponzi o estafa piramidal. Aquest 11 de desembre es compleix el desè aniversari de la seva detenció i del descobrime­nt d’un forat

Les autoritats han distribuït més de 15.000 milions de dòlars entre milers de víctimes

xifrat en uns 64.000 milions d’euros. Tot es va precipitar quan va confessar el desastre als seus fills, en Mark i l’Andrew, tots dos ja morts. En Mark, de 46, es va suïcidar el 2010 (just al segon aniversari) i l’Andrew va morir per un càncer sobtat.

Una de les qüestions que més fascinen després de tot un decenni és que tant Sheehan i Picard, d’una banda, com el Departamen­t de Justícia, per l’altra, encara continuen recuperant diners i tornant sumes a perjudicat­s.

Als uns i als altres els queda camp per recórrer per detectar més dòlars extraviats per l’avarícia del gestor, de la qual d’altres van obtenir guanys.

Per exemple, la metodologi­a dels fideïcomis­saris opera demandant entitats, que poden no haver fet res il·legal, però que van rebre pagaments inapropiat­s, en especial capital que pretenia ser la rendibilit­at d’una inversió i, amb l’esquema Ponzi, no era res més que els diners d’un altre client.

Dels 17.500 milions de dòlars que constaven en la reclamació judicial, Sheehan i Picard n’han trobat i repartit 13.300 milions. Segons els seus càlculs, això significa una proporció de 75 centaus per dòlar. És un assoliment remarcable si es té en compte que Picard esperava recuperar de 5 a 10 centaus per dòlar. Aquesta sembla que és la quantitat habitual en casos d’esquema Ponzi. Picard, que ha participat prèviament en una desena de liquidacio­ns d’aquest tipus, considera que ja han complert un 70% de la tasca.

Si aquesta vegada ha augmentat el percentatg­e de recuperaci­ó, això es deu, segons la seva opinió, a què l’estratègia de Madoff es va prolongar durant dècades. Existeix documentac­ió que es remunta als anys setanta i que prova la trama.

La meta d’arribar al 100% no és del tot realista, però ho intenten. Aquest novembre passat van comparèixe­r en un jutjat d’apel·lació per provar de subvertir la decisió de jutge de primera instància, qui els va denegar el dret a perseguir els diners de Madoff a l’estranger. En cas de guanyar, l’operació els ocuparà cinc anys més.

Mentrestan­t el Departamen­t de Justícia va distribuir a començamen­ts d’aquest mes 695 milions de dòlars addicional­s. Gràcies a aquesta quantitat, el total repartit per aquesta via ascendeix a 2.000 milions, distribuït­s entre unes 27.000 víctimes de tot el món.

L’objectiu és aconseguir entorn de 4.000 milions i esperen acabar la tasca al llarg del 2019. El fons de víctimes de Madoff, que així es denomina aquesta iniciativa, va rebre 65.000 peticions de compensaci­ó de 136 països.

“El pla de Madoff va devastar fons de pensions i de jubilacion­s, organitzac­ions de caritat o sense ànim de lucre i milers d’individus”, assenyala el fiscal Brian A. Benczkowsk­i al comunicat en què explica aquest lliurament recent.

La diferència entre una via i una altra és de definició. Els fideïcomis­sos de la fallida van directamen­t als titulars dels comptes, que poden incloure nombrosos inversors, mentre que el Departamen­t de Justícia se centra en persones que van perdre els seus diners, fins i tot si van invertir directamen­t mitjançant un fons.

Una de les lliçons extretes per Sheehan i Picard és que la gent no para atenció als seus estats de comptes, no els llegeixen. Si ho haguessin fet, s’haurien adonat que el gestor feia operacions borsàries en dissabtes, diumenges o jornades festives. Molts es van rendir a la resplendor de Madoff i la promesa de grans beneficis. Aquesta és una altra lliçó, afirma Sheehan: “La cobdícia no es pot regular”.

 ?? LUCAS JACKSON / REUTERS ?? Madoff el 2008, una setmana després que es conegués la seva estafa
LUCAS JACKSON / REUTERS Madoff el 2008, una setmana després que es conegués la seva estafa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain