La Vanguardia (Català)

Eufòria inversora al Penedès amb una dotzena de projectes vitiviníco­les

Les iniciative­s, de diferents volums, superen conjuntame­nt els 25 milions d’euros

- RAMON FRANCÀS

El Penedès, tot just després de la crisi, està vivint una gran eufòria inversora. A banda de les multimilio­nàries inversions de Henkell a Freixenet (uns 220 milions d’euros), Carlyle a Codorníu (uns 265 milions) i del fons Scranton Enterprise­s a Juvé & Camps (80 milions), ara s’impulsen una dotzena de projectes vitiviníco­les que, en conjunt, sumen més de 25 milions d’euros.

El projecte més destacat és el del grup cooperatiu Castell d’Or, que inverteix cinc milions en l’ampliació de la seva planta de Vila-rodona. Es tracta d’un projecte que coincideix amb l’ampliació de capital per l’entrada de nous accioniste­s al grup: les cooperativ­es d’Albinyana, Bràfim, La Granada, Llorenç del Penedès, Moja, Vilanova i la Geltrú i Viticultor­s de Cevipe a l’Arboç. A principis de l’any que ve, Castell d’Or estarà format per 14 cooperativ­es agrícoles del Baix Penedès, l’Alt Penedès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès, i es convertirà en una de les empreses elaborador­es de vins i caves més gran de Catalunya.

També destaca el projecte de Castelo de Pedregosa, que construeix unes noves caves entre Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit. Abans del proper 30 d’abril tenen previst acabar una primera fase, que puja a 1,5 milions d’euros en obra civil. Anteriorme­nt ja havien invertit 610.000 euros en la compra dels terrenys i vinyes. La segona fase pujarà a 743.000 euros, i la tercera encara

no està pressupost­ada.

AT Roca començarà a finals del 2019 la construcci­ó d’un nou celler a Sant Sebastià dels Gorgs (Avinyonet del Penedès) amb capacitat per a 300.000 ampolles. L’obra, integrada entre les

vinyes, es farà en tres etapes: vinificaci­ó, caves i oficines i espais destinats a enoturisme. D’altra banda, Josep Maria Pujol Busquets (Alta Alella) ha anunciat la construcci­ó d’un celler a Cal Simon de Mediona, una finca amb 12 hectàrees plantades amb vinya ecològica l’any 1995 on hi elaborarà els caves Alta Alella Mirgin després de reformar una vella masia, on invertirà 1,5 milions l’any que ve. La parella de vitivinicu­ltors de prestigi formada per la vilafranqu­ina Irene Alemany i pel bretó Laurent Corrio ha adquirit una antiga masia, la de Cal Ganso de Sant Pere Molanta, per fer en els propers quatre anys un nou celler (tot plegat uns 1,1 milions d’inversió).

El 2019 Família Torres invertirà 600.000 euros en la renovació del seu centre de visites de Pacs del Penedès i de les oficines de Vilafranca del Penedès, i 260.000 euros més en iniciative­s contra el canvi climàtic.

Les caves Mestres invertiran l’any que ve 750.000 euros en l’ampliació de les seves històrique­s caves del rovell de l’ou de Sant Sadurní d’Anoia. Ton Mata, director general de Recaredo,

Per la seva banda, les multinacio­nals Henkell i Carlyle i el fons Scranton inverteixe­n més de 500 milions

impulsa amb la seva parella Encarna Castillo un projecte personal. Està construint una casa-celler a una antic habitatge del carrer Sant Jordi de Can Rossell de la Serra (Torrelavit). Mata i Castillo també han comprat vinyes en el marc del seu projecte Bufadors Celler, on porten invertits més de 300.000 euros. La primera verema en el nou celler la faran l’any que ve.

Així mateix, Vins Família Ferrer (que dirigeix José María Ferrer, el fill petit del president d’honor de Freixenet) invertirà l’any que ve 1,5 milions d’euros en l’ampliació del celler La Freixeneda, a Mediona.

A tot això cal sumar-hi la inversió de Raventós i Blanc, que ha comprat per 900.000 euros la gran finca de Can Sumoi, a l’extrem nord del Baix Penedès (a la Juncosa de Montmell), i que invertiran l’any que ve 400.000 euros en plantació de vinya i en un tanca elèctrica per evitar els senglars. Disposen d’ un celler principal amb tres masies de finals del segle XVIII on antigament s’elaborava vi, una casa de masovers, un corral, 20 hectàrees de vinya i 380 hectàrees de bosc. Recuperara­n la granja que ha existit a Can Sumoi des de 1645, i elaboraran vins naturals amb varietats locals.

 ?? BLAI CARDA TORNE / LV ?? Finca de Sant Sebastià dels Gorgs, a Avinyonet del Penedès, on AT Roca construirà un nou celler
BLAI CARDA TORNE / LV Finca de Sant Sebastià dels Gorgs, a Avinyonet del Penedès, on AT Roca construirà un nou celler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain