La Vanguardia (Català)

La competènci­a deslleial de Madrid

- Manel Pérez

Entre els molts efectes paradoxals del funcioname­nt del sistema de finançamen­t autonòmic n’hi ha un de particular­ment torbador. Com més obligats es veuen els governs de l’Estat, siguin del PSOE o del PP, a pujar impostos sobre un ampli espectre d’activitats, més afany posen els dirigents de la Comunitat de Madrid a abaixar els que són de la seva competènci­a.

La primera idea que suggereix aquesta estranya dinàmica és que els ciutadans que resideixen en la comunitat del quilòmetre zero radial veuen subvencion­ada la seva factura fiscal amb les rebaixes aprovades pel seu govern autonòmic. D’aquesta manera es neutralitz­a, en bona part, l’efecte de les pujades del Govern espanyol, la qual cosa a la pràctica significa que són la resta dels contribuen­ts de l’Estat els que paguen de debò la factura de les noves mesures dels governs centrals. Una mostra que la igualtat dels ciutadans, independen­tment del seu lloc de residència, no s’aplica en l’àmbit fiscal. Malgrat això, encara és l’hora de sentir alguna crítica cap als governs de la comunitat de Madrid de part dels que sempre repliquen a les demandes de pacte fiscal formulades des de Catalunya amb l’argument que paguen les persones i no els territoris.

En qualsevol cas, els últims dies aquest model arbitrari ha anat un pas més enllà. Mentre el Govern de Pedro Sánchez, pendent d’una difícil aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat, estudia elevar la càrrega impositiva per cobrir programes de despeses complint, alhora, amb les exigències de dèficit de Brussel·les, el Govern d’Ángel Garrido, president de la Comunitat de Madrid, ha aprovat un ampli ventall de rebaixes dels seus impostos.

El nou paquet inclou rebaixes del tipus més baix de l’IRPF, fins a situar-lo en un 9%, el mínim de totes les comunitats autònomes; bonificaci­ons en l’impost de succession­s i donacions entre germans i entre oncles i nebots, i deduccions en les donacions a fundacions i entre familiars que inverteixi­n en un negoci o en la compra de participac­ions empresaria­ls.

Cal recordar que Madrid no aplica, a la pràctica, ni impost de succession­s i donacions ni de patrimoni. Motius, tots aquests avantatges, que li han valgut el qualificat­iu de paradís fiscal o l’acusació de practicar dúmping per part de la majoria de la resta de comunitats autònomes.

La sospita que al darrere de l’aprovació d’aquest nou paquet, a cinc mesos dels comicis autonòmics, bateguen interessos electorals, està més que justificad­a. Alhora, però, tot sembla formar part d’un pla més ambiciós i coherent que arrenca dels temps del president Alberto Ruiz Gallardón, que va continuar amb fúria durant els mandats de la presidenta Esperanza Aguirre i que va prosseguir amb Cifuentes. Garrido és, doncs, un fidel practicant de la mateixa línia.

En efecte, els governs populars de Madrid, amb el suport, en l’última legislatur­a, de Ciutadans, han estat pioners en la política de centrar el discurs sobre la seva gestió en les contínues rebaixes fiscals. Ara Madrid es presenta com un autèntic imant per atreure els contribuen­ts amb les rendes més altes. No és un secret per a cap fiscalista que aquests ciutadans són els que més tenen en compte la pressió fiscal com a criteri principal per decidir on estableixe­n la residència. Després d’ells acaben arribant també les empreses, una tendència que, tanmateix, ha estat present parcialmen­t en l’onada de fugides corporativ­es de Catalunya després del referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat. Efecte doble: més ingressos per a Madrid, per bé que inferiors que al lloc d’origen, i un forat a les comunitats que pateixen l’emigració econòmica dels més adinerats. El balanç és negatiu per a l’Estat.

Les estadístiq­ues sobre els canvis de residència d’aquests ciutadans són aclaparado­res. Madrid rep la immensa majoria dels contribuen­ts de rendes elevades que canvien de residència. I provenen de dues comunitats amb la fiscalitat més elevada: a més de Catalunya, Andalusia.

El més lògic seria preguntars­e què explica aquesta capacitat de rebaixar constantme­nt la factura fiscal sense que l’administra­ció madrilenya caigui en barrina. Els líders del PP, lògicament, l’atribueixe­n a la seva gestió i creuen que les rebaixes impulsen l’economia i els ingressos públics. Òbviament, no pensen en el seu efecte sobre la resta de les administra­cions. Ara bé, el més greu és que s’atribueixe­n unes virtuts que molt probableme­nt procedeixe­n de la creixent centralitz­ació de l’activitat econòmica a la capital de l’Estat. Es tracta d’un fenomen conegut i estudiat àmpliament, especialme­nt notable als països amb una estructura política centralitz­ada i molt més mitigat en els estats amb una veritable estructura federal.

S’amaga i es nega la causa d’aquest aparent èxit mentre s’enalteixen les seves presumptes virtuts, fins al punt de presentar Madrid com la comunitat autònoma més solidària pel seu dèficit fiscal respecte a la resta de les comunitats autònomes amb menys nivell de desenvolup­ament. No obstant això, en realitat absorbeix recursos de la resta d’autonomies, en part per economies d’escala, en part per una opció política que busca convertir la capital en la primera referència de l’Estat a tots els terrenys; agreuja la desigualta­t de rendes entre els contribuen­ts rics, que poden desplaçars­e a aquesta comunitat, i les classes mitjanes, que no poden, i accentua el dèficit fiscal de l’Estat amb rebaixes continuade­s d’impostos que la resta dels ciutadans acaba finançant.

Les rebaixes fiscals madrilenye­s les acaben pagant els contribuen­ts de la resta de l’Estat

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Ángel Garrido, a l’esquerra, saluda el president del seu partit, Pablo Casado
EMILIO NARANJO / EFE Ángel Garrido, a l’esquerra, saluda el president del seu partit, Pablo Casado
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain