La Vanguardia (Català)

Estimar l’oceà a glops

Santi Mier, després de 17 anys a Danone, lidera el projecte Ocean 52, un refresc sa i sostenible

- MAR GALTÉS

Quan anys enrere li deia al seu pare: “Algun dia muntaré la meva empresa’, ell sempre li contestava: “Sobretot, no ho facis!”. Però després de 17 anys a Danone (on va entrar com a becari fent investigac­ió de mercats i va arribar a cap de màrqueting mundial de la divisió de lactis) Santi Mier va decidir emprendre un projecte propi.

“A casa sempre hi he vist actitud emprenedor­a. M’havien posat la llavor”. El seu pare i el seu oncle, Pedro i Ramón Mier Allende, van arribar d’Astúries a la Barcelona de la postguerra i van obrir una botiga de llums i ràdios que amb els anys va esdevenir el fabricant d’equipament­s per a satèl·lits Mier Comunicaci­ones. “El mantra de la família era: si l’empresa et crida, has d’estar preparat. Però tu no has de comptar amb què l’empresa et doni ni feina ni diners”, explica en Santi (1972), que és el petit de deu germans.

“A Danone hi vaig gaudir cada dia dels 17 anys que hi vaig ser. Era un entorn on podia crear, fer avançar”. Però el 2014, quan l’Associació Espanyola d’Empreses d’Electrònic­a (Ametic) va homenatjar el seu pare, que n’havia estat fundador, Pedro Mier va explicar que la seva motivació “havia estat contribuir a treure el país de l’ostracisme i vincular-lo a Europa a través de l’era de l’electrònic­a”. “Això em va fer pensar: quina vull que sigui la meva història profession­al? Vendre iogurts i prou, o generar feina i solucionar problemes importants?”, recorda Santi Mier. Era un moment en què s’adonava que “el món està canviant, la innovació a fora és més atrevida i dinàmica que la de les grans empreses”. Ell tenia un càrrec pompós, “però trigàvem dos anys a treure un producte nou”. I mentrestan­t seguia pensant en com volia donar sortida a dues passions, l’alimentaci­ó saludable i el mar: “El mar és un gran desconegut, i l’estem maltractan­t”.

A finals del 2015 Santi Mier va deixar Danone, amb un acord pel qual ajudaria la multinacio­nal de manera externa a entendre com funciona ara la innovació: “Durant un any vaig viatjar a llocs rellevants en alimentaci­ó, entrevista­nt investigad­ors, inversors, universita­ts, clients i consumidor­s. A la Costa Oest dels EUA, a Londres, a Berlín i a París, i a l’Àsia —les iniciative­s avançades neixen al Japó, es treballen a Taiwan i es fan grans a la Xina—”. I va constatar el fenomen dels tèrmits: “les petites marques rellevants per al consumidor, però que les grans companyies no detecten fins que ja hi competeixe­n cara a cara. Això passa a tot arreu, i sobretot al mercat de les begudes”. En aquest nou ecosistema les grans corporacio­ns busquen start-ups innovadore­s per després integrar-les.

I Santi Mier va crear Ocean 52: una marca de refresc feta amb aigua d’oceà i amb vocació sostenible; quan tingui beneficis (previstos d’aquí dos anys), en destinarà un 52% a les iniciative­s de protecció del mar, que ja ha començat a fer: “L’any té 52 setmanes, volem impactar sempre. Som un negoci d’impacte”. L’aigua té una història: a Taiwan hi va visitar un dels quatre punts d’extracció d’aigua de corrents profunds de l’oceà que hi ha al món. Allà una empresa tecnològic­a en treu de manera concentrad­a els nutrients, l’ingredient clau per a Ocean 52. Després l’embotellen a Navarra, i ara es ven a 200 restaurant­s i bars a Barcelona i Mallorca i 35 a França.

A Ocean 52 hi ha cinc socis fundadors, que en algun moment o altre han passat per Danone: són Mier, Mònica Guiu, Olga Villacañas, Jean Jacques Fredj i José María Cobo. “Tots som gestors de negoci, no gastem més del que el mercat accepta”, afirma Mier. Ara acaben de tancar una segona ronda d’inversió, de 630.000 euros, que se sumen als 450.000 obtinguts al març. I com a inversors (són 17 en total), s’hi han afegit Pau Serracanta (Dorna Motorsport), Esteve Torrens (Stonyfield Farm), Pol Soler (Quadis) o Xavier Aguilar (Constant).

“Ocean 52 és un producte saludable, contra l’avorriment de l’aigua”, destaca Mier. Per al 2019 s’ha posat un objectiu “molt ambiciós: arribar a vendes d’un milió d’euros”. Ara són un equip de 12 persones a Barcelona, dues a França i una a Nova York. “El pla del 2019 és treure una nova línia de producte, fer l’expansió estatal i començar amb cadenes de distribuci­ó”, afegeix. I tenen ambaixador­s de renom, com els surfistes Kepa Acero i Garazi Sánchez, el nedador Miquel Sunyer, la regatista Natalia Via-Dufresne, el caiaquista Rai Puig o el biòleg marí Pelayo Salinas.

Cap al 2019 buscaran algun soci estratègic industrial. “Volem una altra manera de fer negocis. No té sentit fer-te ric fins als 50 i després dedicar-te a la filantropi­a. Crec en generar riquesa des del primer dia per a tot l’entorn”, explica Mier.

El pare Mier, que té 99 anys, està encantat amb el fill petit emprenedor: “Diu que tinc les idees molt clares!”.

Aquest any han obtingut un milió d’euros d’inversors i el 2019 buscaran un soci industrial

 ?? ÁNGELA SILVA ?? Santi Mier, executiu, emprenedor i surfista, diu que el mar és un gran desconegut: “Com més el coneixes, més l’estimes”
ÁNGELA SILVA Santi Mier, executiu, emprenedor i surfista, diu que el mar és un gran desconegut: “Com més el coneixes, més l’estimes”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain