La Vanguardia (Català)

La reunió sobre la cúpula dels Mossos acaba sense canvis

Torra i Buch opten per ajornar decisions després d’una trobada de dues hores i mitja

- Barcelona

Les reformes que Torra ha demanat amb urgència a la cúpula dels Mossos no es van concretar ahir en la llarga reunió que va mantenir amb el conseller d’Interior. Els CDR van tornar a actuar, aquesta vegada aixecant peatges a les autopistes. Els Mossos, igual que va passar en el tall de l’AP-7 dissabte, no van intervenir.

Després d’haver-se citat públicamen­t per a una reunió, el president de la Generalita­t, Quim Torra, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, es van reunir ahir a la tarda en secret al palau de Pedralbes de Barcelona. Va ser en una trobada de dues hores i mitja en què els dos polítics van mirar de consensuar una sortida a la greu crisi provocada divendres després d’unes declaracio­ns del cap de l’executiu català en les quals qüestionav­a la gestió de Buch al capdavant de la policia catalana i la feina d’aquesta. De la reunió d’ahir no se’n va filtrar, de manera oficial, absolutame­nt res, llevat que “va anar molt bé”, sense especifica­r per a qui havia anat tant bé, si per als polítics reunits, per als Mossos o per als qui, a través de la CUP o dels CDR, exigeixen una purga a la cúpula policial. Diferents fonts que estaven al corrent de la trobada van confirmar ahir a la nit a aquest diari que tots dos van acordar “guanyar temps”, i van descartar que dimarts es comuniqui cap cessament de pes, ni al Departamen­t d’Interior ni a la policia. Amb voluntat de calmar els ànims, Buch es reunirà aquest migdia amb tots els comissaris, a qui ha citat al complex central d’Egara, a Sabadell.

Torra no va trigar a adonar-se’n, encara a Eslovènia, que el seu ultimàtum a Buch en què exigia cessaments per l’actuació dels Mossos a les concentrac­ions de Girona i Terrassa tindria conseqüènc­ies no previstes. No només va llançar un ultimàtum, sinó que va advertir que s’encarregar­ia personalme­nt d’ordenar els cessaments si no ho feia el conseller.

Hores més tard, en la seva compareixe­nça pública, encara a Eslovènia, Torra va posar el fre. Ja no va parlar d’ultimàtum ni de cessaments, i va citar públicamen­t Buch per a una reunió en què s’analitzari­en les actuacions policials.

Durant les dues hores i mitja que va durar la trobada d’ahir, i a la qual no va anar cap policia, Buch va fer seus els diferents informes que al llarg de les últimes hores li han fet arribar les diferents comissarie­s centrals dels Mossos.

En aquests documents hi ha paràgrafs en què els mateixos comandamen­ts policials fan autocrític­a de determinat­s aspectes de les dues operacions, com, per exemple, no haver previst a Girona que els manifestan­ts que volien boicotejar l’acte de Vox es van presentar gairebé tres hores abans del mateix, quan els agents gairebé no havien tingut temps de posar-se en marxa. O l’error que no es desplacés cap grup de la Brimo a Terrassa i es posés tot el pes en l’Arro de la regió policial metropolit­ana nord.

Durant la reunió es van visualitza­r algunes de les imatges més polèmiques. Les que han circulat a les xarxes i les que van gravar els mateixos policies. Buch va defensar davant Torra els dos dispositiu­s i va evidenciar amb imatges la violència a la qual van respondre els policies. També va reiterar el que ja va dir públicamen­t divendres, que les males praxis policials seran perseguide­s i castigades.

Buch va voler advertir a Torra que qualsevol cessament a la cúpula policial que pogués ser interpreta­da com un càstig tindria unes conseqüènc­ies inimaginab­les. Especialme­nt en aquests moments

que des d’una plataforma policial es vol que el dia 12, jornada de vaga a l’administra­ció pública catalana, tiri endavant la iniciativa de no anar a treballar. “Grip blava”, s’anomena aquesta iniciativa de protesta.

En aquesta decisió conjunta de guanyar temps juga a favor dels dos polítics la decisió presa fa unes setmanes per la cúpula policial de fer canvis en l’estructura. Reformes en l’organigram­a dels Mossos i en alguns càrrecs de responsabi­litat.

Entre els que ja coneixen la seva nova destinació hi ha l’intendent actual cap de la Brigada Mòbil, Carles Hernández. Els canvis, acompanyat­s d’un discurs en què el Departamen­t d’Interior es comprometi a fer un esforç per intensific­ar la feina prèvia de mediació en les concentrac­ions polèmiques i de ser més contundent en la sanció dels agents protagonis­tes de males praxis, hauran de servir per atenuar una crisi de la qual ningú no va mesurar les conseqüènc­ies.

I, mentre Torra i Buch es reunien, els polítics independen­tistes presos en vaga de fam van fer una crida a la no-violència i van expressar la seva preocupaci­ó perquè les actuacions d’algunes persones “amb la cara tapada” estiguin deslluint la protesta que ells duen a terme des de la presó de Lledoners. Un portaveu del col·lectiu Prou Ostatges, que organitza els dejunis en suport als presos, va llegir un missatge en aquest sentit dels polítics que mantenen la vaga de fam: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Els presos en vaga de fam fan una crida a mobilitzar-se però sense violència ni la cara tapada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain