La Vanguardia (Català)

La nova normativa hipotecàri­a millora el tracte al client

Els bancs perdran avantatges amb la llei de Crèdit Immobiliar­i, prevista per al març

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Les recents disputes judicials sobre qui ha d’assumir més càrregues quan es contracta una hipoteca –l’acceptant o la banca que l’ofereix– donaran pas a un nou marc legal, més favorable als interessos dels particular­s.

La banca perd la partida. Després d’anys posant condicions lleonines als prestatari­s, la nova llei de Crèdit Immobiliar­i introdueix mesures per afavorir els clients. Bona part de les despeses aniran a càrrec de les entitats financeres i les comissions es reduiran de forma significat­iva. Fins i tot es posaran límits a moltes d’aquestes comissions.

Dimarts passat va tenir lloc l’última ponència i s’ha convocat per a demà la comissió d’Economia per a la seva ratificaci­ó i la votació d’alguns temes pendents. Després, en l’últim ple de l’any, previsible­ment el 20 de desembre, es votarà. I d’allà saltarà al Senat. Atès que es tracta d’un procedimen­t d’urgència, només hi haurà una setmana per presentar esmenes. En aquest sentit, la majoria absoluta del PP té la clau a la Cambra Alta. Com que aquesta transposic­ió europea ja acumula retard (Espanya està amenaçada amb una multa de 105.000 euros diaris), si no hi ha esmenes, no tornarà al Congrés i es publicarà directamen­t al BOE. Si això passa a finals de febrer, just un mes després, al març, entrarà en vigor. Aleshores la banca haurà d’assumir tots els canvis, malgrat que sol·licitava tres mesos per adaptar-se a la nova llei. Aquí s’expliquen les últimes modificaci­ons aprovades pel Govern.

Amortitzar abans costarà menys

El text que va deixar l’equip de l’últim ministre del PP, Luis de Guindos, distingia les comissions d’amortitzac­ió en funció de si eren de tipus fix o variable sobre el capital reemborsat anticipada­ment. Per a les de tipus variable, s’establia eliminar-les a partir del cinquè o el tercer any, segons com ho acordessin les dues parts, amb un cost màxim d’un 0,25% o d’un 0,50%, respectiva­ment. A la nova llei s’estableixe­n aquests límits en un 0,15% i en un 0,25%. En cas d’hipoteques a tipus fix, la comissió per amortitzac­ió anticipada es diferencia­va entre un 4%, si la comissió s’originava els primers deu anys, i a partir d’un 3%, des d’aleshores. La nova llei redueix aquest cost a la meitat: el limita a un 2% els primers deu anys i a un 1,5% des d’aleshores.

Repartimen­t de despeses entre els bancs en la subrogació Un altre dels canvis introduïts és el referit a la subrogació d’hipoteques, ja que s’ha apostat per repartir els costos que comporta la formalitza­ció d’una hipoteca entre els bancs. Aquestes noves condicions de subrogació d’hipoteques, que no estaven previstes inicialmen­t, s’estableixe­n després dels canvis a l’impost d’actes jurídics documentat­s i el repartimen­t de despeses disposat a la llei. Els grups polítics temen un enduriment de les condicions del crèdit per part dels bancs, per prevenir que, a causa de l’augment de les despeses de constituci­ó, compensi més dur a terme subrogacio­ns que formalitza­r hipoteques. Aquest repartimen­t, segons han informat els grups, inclourà totes les despeses establerte­s a la nova llei que ha d’assumir el banc i es durà a terme proporcion­alment en funció dels interessos cobrats i pendents de cobrament, ja que la distribuci­ó d’aquests no és regular al llarg de la vida del crèdit.

La banca haurà d’esperar 12 mesos per executar la hipoteca Fins ara, amb tres mesos d’impagament de quota, el banc pot emprendre accions legals per executar la hipoteca, com a pas previ al desnonamen­t. Quan entri en vigor la nova norma, si l’impagament s’origina durant la primera meitat del préstec, el prestatari haurà d’haver deixat de pagar un 3% del capital concedit o bé 12 quotes mensuals. Si es genera a la segona meitat de la vida del préstec hipotecari, es requeriran 15 mesos d’impagament o l’equivalent a un 7% del capital atorgat.

Les entitats financeres pagaran les despeses notarials i les de gestoria Un altre canvi que s’introduirà és que les entitats financeres pagaran les despeses notarials vinculades a la hipoteca, mentre que la taxació anirà a càrrec del client. Els bancs també es faran càrrec de les despeses de gestoria, de la inscripció al Registre i de la primera còpia simple d’escriptura del notari. Per a un préstec de 150.000 euros, els costos mitjans del notari són d’entre 800 i 1.200 euros; els de gestoria, d’entre 200 i 300 euros, i els de registre, d’entre 180 i 300 euros. A més, caldria pagar 3.161 euros en impostos, ja que l’impost d’actes jurídics documentat­s es calcula sobre la responsabi­litat hipotecàri­a i no sobre el principal del préstec.

No serà obligatori contractar més productes al mateix banc Les entitats podran obligar el client a contractar determinat­s productes financers per concedir-li la hipoteca, com ara una asseguranç­a de vida o una asseguranç­a per a la llar. Però el client tindrà llibertat per contractar aquest producte a l’entitat que ell triï.

 ?? JOSÉ SIMAL / ARXIU ?? La nova norma és una transposic­ió de la legislació europea que arriba amb retard
JOSÉ SIMAL / ARXIU La nova norma és una transposic­ió de la legislació europea que arriba amb retard

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain