La Vanguardia (Català)

Allau de crítiques a Torra pel seu aval a la via eslovena

El PDECat marca distàncies i fonts de la formació aposten per la “via catalana”

- TONI BATLLORI

oePSOE, PP, Cs i comuns coincideix­en en el rebuig a les paraules del president oeFonts del PDECat s’inclinen per una “via catalana”

La defensa del president de la Generalita­t, Quim Torra, de la via eslovena per aconseguir una eventual independèn­cia ha causat alarma en pràcticame­nt tot l’arc polític, atès que es considera que la màxima autoritat de Catalunya avala un escenari de guerra civil, amb morts i ferits inclosos, com un possible peatge que cal pagar en el camí cap a una república catalana.

“Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. No hi ha marxa enrere en el camí cap a la llibertat. Els eslovens van decidir tirar endavant amb totes les conseqüènc­ies fins a aconseguir-ho. Fem com ells. La via eslovena és la nostra via”, va afirmar el president durant la presentaci­ó a Brussel·les, dissabte, del Consell per la República. Eslovènia va assolir la independèn­cia el 1991 després d’un referèndum en què va participar més d’un 90% del cens i després de la guerra dels Deu Dies, en què van morir més de 60 persones i hi va haver uns 300 ferits.

Les paraules de Torra fent referència al país balcànic i a la desintegra­ció iugoslava van ser censurades ahir per polítics de diferent signe, des del Govern de Pedro Sánchez fins als comuns. Amb les seves diferèncie­s, tots els missatges van rebutjar de ple qualsevol coqueteig amb un conflicte bèl·lic i van qualificar d’“irresponsa­ble” el president, sota el temor que sectors de l’independen­tisme estiguin disposats a traspassar determinad­es línies vermelles i defensin la violència a fi d’aconseguir els seus objectius.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va qualificar les declaracio­ns de Torra d’“indecents” i li va demanar que deixi de proposar “camins intransita­bles”. El número dos del PSOE va insistir des de Palma –on participav­a en un acte amb la presidenta balear, Francina Armengol– que l’al·lusió a aquesta via eslovena pot posar en perill la “convivènci­a”, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. “La sola menció al cas d’Eslovènia com a via de solució al problema que tenim entre mans és un error, un disbarat absolut i una gran temeritat”, va afegir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que es va adreçar directamen­t a ERC i el PDECat perquè aclareixin si aquest és “el nou full de ruta” de l’independen­tisme.

Una exigència a la qual es va afegir la presidenta del grup parlamenta­ri dels comuns, Jéssica Albiach: “Instem ERC a aclarir la seva posició”, va dir, mentre que l’alcaldessa de Barcelona i líder de Catalunya en Comú, Ada Colau, va reclamar una “rectificac­ió immediata” al president. “La cohesió social de Catalunya ha d’estar per sobre d’ocurrèncie­s i cortines de fum per tapar els problemes de Govern”, va subratllar l’alcaldessa, amb referència a les discrepànc­ies entre JxCat i ERC i a l’onada de protestes socials que se succeeixen des del mes passat contra les retallades (aquest mateix dimecres els funcionari­s de la Generalita­t han convocat una vaga per exigir el retorn de les pagues extra que el Govern encara els deu).

La líder de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas (Cs), va anar més enllà i va demanar que el Govern espanyol iniciï els tràmits per activar l’article 155 de la Constituci­ó, i va responsabi­litzar tant Torra com Sánchez de la situació de “perill” per la qual, a parer seu, passa Cata-

REACCIÓ INSTITUCIO­NAL El Govern central qualifica d’“indecents” les paraules del president i Colau li exigeix rectificar

COINCIDÈNC­IA ENTRE PARTITS PSOE, Cs, PP i comuns rebutgen qualsevol camí que impliqui la violència

lunya. “Sánchez ens ha venut al separatism­e”, va lamentar. Des del PP, Alejandro Fernández va aprofitar per defensar-se dels que han titllat els populars de “radicals” afirmant que els independen­tistes “busquen la balcanitza­ció d’Espanya. “La cosa és greu, i ara se n’adonen”, va sentenciar. I Vox va anunciar una querella al Tribunal Suprem per conspiraci­ó per a la rebel·lió.

El flanc independen­tista –ERC i PDECat–, mentrestan­t, va guardar silenci, la qual cosa no deixa de ser una mostra de la incomodita­t que provoca la situació. Malgrat que públicamen­t no hi hagués cap reacció, en el cas del PDECat, el partit que dona suport a la candidatur­a de JxCat de la qual forma part Torra, fonts de la formació sí que van precisar a La Vanguardia que “reafirmem que la nostra aposta és la via catalana”; és a dir, “el pacifisme, la no violència, el civisme i les majories democràtiq­ues”. Una manera de desmarcar-se encara que sigui sense entrar en el fons de la polèmica, que avui, de tota manera, no els quedarà més remei que analitzar en les respective­s reunions de les direccions.

El cas és que es tracta de la segona vegada en vint-i-quatre hores que els postulats de president de la Generalita­t generen sobresalts: primer amb la seva censura, divendres, de l’actuació dels Mossos d’Esquadra a Girona i a Terrassa i l’exigència de canvis a la cúpula del Departamen­t d’Interior i del cos policial, i després, dissabte, posant com a exemple per seguir un país que va passar per una guerra –tot i que breu– per culminar la seva independèn­cia. Tot això en una situació especialme­nt complexa per a la seguretat ciutadana a Catalunya, que pot tenir el seu moment culminant en les protestes i mobilitzac­ions anunciades per sectors independen­tistes contra la reunió del Consell de Ministres prevista a Barcelona per al dia 21.

El Govern espanyol planteja aquesta cita com un gest cap a Catalunya, en què podria aprovar una de les mesures estrella del seu projecte de pressupost­os: la pujada del salari mínim a 900 euros mensuals. No obstant això, el fet que la reunió coincideix­i amb l’aniversari de les últimes eleccions autonòmiqu­es, convocades sota l’article 155, és vist com una provocació fins i tot pel Govern de la Generalita­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain