La Vanguardia (Català)

Diego Fernández Ortiz

ASTRÒNOM AFICIONAT

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Diego Fernández Ortiz, un jove aficionat a l’astronomia que té arrels a Cieza (Múrcia) i que viu a Moscou, s’ha convertit als 9 anys en la persona més jove del món que descobreix una supernova.

Descobrir una supernova era el gran somni de Diego Fernández Ortiz, un nen espanyol de 9 anys que viu a Moscou. I el somni es va fer realitat inesperada­ment l’1 de desembre, quan examinava la constel·lació del Peix Volador, coneguda també com a Volans, amb ajuda d’imatges captades pel telescopi australià T31, des del cercle astronòmic del Centre Donskói de la capital russa, on va una vegada per setmana per desenvolup­ar una afició que va començar quan només tenia tres anys.

“Estàvem mirant unes fotos enviades per internet des del telescopi T31 d’Austràlia i em vaig adonar que hi havia un punt que no era a la foto anterior”, explica a La Vanguardia mentre passeja pel parc Gorki de Moscou enmig d’una de les nevades amb què està començant aquí l’hivern. “Vam comprovar les imatges i ens vam adonar que ningú no l’havia vist abans. Així que la vam registrar”. La supernova d’en Diego, de magnitud 17.1, va rebre el nom de PSNDNTTM i ha quedat registrada al catàleg com a 2018jgq.

Aquest jove astrònom aficionat, nascut a Moscou però amb arrels a Cieza (Múrcia), s’ha convertit en el descobrido­r més jove d’una supernova. Aquest reconeixem­ent corresponi­a fins ara a un nen canadenc, Nathan Grey, que va descobrir una supernova el 2013, amb deu anys. En Diego farà els deu el 25 de desembre.

El pare del jove astrònom aficionat, Antonio Fernández, que treballa des de fa anys a Moscou, explica que a la capital russa hi ha molta contaminac­ió lumínica per observar el firmament. “I per fer servir un telescopi rus cal demanar cita i després dedicar temps a desplaçar-se fins allà”, afegeix en Diego. “Amb l’ajuda d’internet podem demanar les imatges que ens interessen i que triguen set minuts a arribar, i així aprofitar una classe que dura dues hores”, apunta.

“El nostre objectiu era trobar supernoves i estrelles variables. Alguns alumnes del meu professor, Denís Denisenko, han descobert més de 20 estrelles variables. Però jo soc el primer a descobrir una supernova”, assegura orgullós. “La supernova és més difícil de trobar que una estrella variable”.

A més del seu professor Denisenko, els altres coautors del descobrime­nt són Kirill Iónov (de 13 anys), Iván Spásich (12) i Denís Vdovin (14). Tots formen part del cercle d’astronomia del Centre Donskói de Moscou, una filial del Palau de Pioners de Vorobiovi Gori, herència del passat soviètic i de la xarxa de centres destinats a desenvolup­ar les activitats extracurri­culars.

El descobrime­nt de la supernova ha suscitat molta atenció sobre el jove astrònom aficionat espanyol. A més de causar sensació a la seva escola, aquests dies ha aparegut diverses vegades a la televisió. “L’altre dia em va reconèixer una senyora en una botiga”, indica amb una mica de rubor.

La seva afició als cossos celestes va començar “quan tenia tres anys i el meu papa estava veient un documental d’astronomia i jo em vaig posar a veure’l”, diu en Diego,

El futur el té clar: “Vull ser astrònom i treballar a l’observator­i VLT d’Atacama”

el segon de tres germans. Des d’aleshores l’ha atret la física quàntica (“vaig veure un documental sobre aquest tema amb sis anys”) i “li encanta Stephen Hawking”, apunta la seva mare, la Irina.

A més d’astronomia, després de l’escola Diego Fernández Ortiz va a classes de robòtica, programaci­ó, violoncel, escacs i geologia. Però ell ho té clar: “Vull ser astrònom i treballar a l’observator­i VLT d’Atacama (Xile), que és el més gran del món”.

 ??  ??
 ?? GONZALO ARAGONÉS ?? Diego Fernández en un observator­i del parc Gorki de Moscou
GONZALO ARAGONÉS Diego Fernández en un observator­i del parc Gorki de Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain