La Vanguardia (Català)

Sense rumb

- Màrius Carol DIRECTOR

DE les poques notícies tranquil·litzadores del cap de setmana respecte a l’actualitat catalana, hi ha que l’expresiden­t de la Generalita­t Artur Mas reprengués l’actual titular del càrrec per haver encoratjat els anomenats Comitès de Defensa de la República (CDR) a pressionar el poder polític català: “No és funció dels polítics demanar als CDR si han de pressionar o no. Jo no ho hauria fet”. Almenys, aquestes paraules permeten pressuposa­r que no a tota la classe dirigent catalana se li n’ha anat el sentit comú per l’embornal de la història.

Els CDR són, per dir-ho d’alguna manera, un sometent 5.O desarmat. Això no vol dir, però, que no utilitzin la violència, entesa en sentit ampli. No sembla que sigui la millor forma d’organitzac­ió d’una societat. L’enfrontame­nt entre una manifestac­ió de Vox –ens agradi o no– autoritzad­a i un d’aquests grups a Girona va acabar dijous amb els Mossos intervenin­t per evitar mals pitjors i el president Torra desautorit­zant la policia catalana i demanant destitucio­ns al conseller. No és estrany que els Mossos no actuessin per desallotja­r l’AP-7 a l’altura de l’Ampolla, que va estar tallada dissabte per una mica més d’un centenar de persones durant quinze hores, després d’aixecar barricades amb pneumàtics i troncs. “El poble mana, el Govern obeeix”, van pintar a la calçada, mentre corejaven lemes per exigir la llibertat dels presos i l’establimen­t de la república. I realment va semblar que el Govern obeïa els CDR, perquè ningú no els va desautorit­zar en cap moment.

Tot tan surrealist­a com que la consellera de la Presidènci­a, Elsa Artadi, digui que és “una provocació” que Pedro Sánchez celebri un Consell de Ministres el dia 21 a Barcelona, on s’aprovaran recursos per a Rodalies. Els CDR ja estan convocant la seva gent per col·lapsar la ciutat en aquesta data. Tot molt poc seriós, molt antisistem­a i impropi d’un país que sàpiga on va.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain