La Vanguardia (Català)

Bart de Wever

LÍDER DEL PARTIT FLAMENC N-VA

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El partit nacionalis­ta, partidari de controlar la immigració, deixa en minoria el Govern de Charles Michel perquè està en contra que Bèlgica subscrigui el pacte migratori afavorit per l’ONU que se signa avui a Marraqueix.

Poques vegades un text legalment no vinculant deu haver tingut tantes repercussi­ons com les que està provocant el pacte global sobre la Migració de les Nacions Unides que avui es signa a Marràqueix (Marroc). Si primer va causar una colpidora divisió dins de la UE, amb la deserció d’Itàlia, Àustria, Hongria, Polònia, la República Txeca, Eslovàquia, Estònia i Letònia, ara ha provocat una crisi de govern a Bèlgica.

La coalició de govern belga s’ha trencat. El principal partit del país, els nacionalis­tes flamencs de l’N-VA, aquesta setmana van llançar un ultimàtum en què amenaçaven d’abandonar la coalició que componien amb liberals francòfons (MR), liberals flamencs (Open VLD) i cristianod­emòcrates flamencs (CD&V) si Bèlgica signava el pacte. Van advertir el primer ministre, el francòfon Charles Michel, que si pujava a l’avió cap a Marràqueix ells abandonari­en el Govern. Un desafiamen­t al qual Michel només va tardar uns minuts a respondre per anunciar que mantenia el viatge, recomponia el Govern, ja sense membres de l’N-VA, i que intentarà governar en minoria durant els 5 mesos que falten fins a les eleccions del pròxim 26 de maig.

La coalició ara trencada s’ha mantingut durant 4 anys en el poder malgrat freqüents friccions, i la crisi ha arribat arran d’un tema aparentmen­t de poca importànci­a, però en els temps actuals la paraula migració sembla tabú, i més encara amb eleccions a la vista i amb una N-VA que lidera una línia dura respecte als immigrants.

Alguns analistes consideren que s’ha donat el tret de sortida de la campanya electoral. La mateixa N-VA mostra disposició a donar suport al Govern al Parlament de manera puntual per a projectes concrets i que no s’hagin d’avançar les eleccions. A les legislativ­es del 2014 l’N-VA es va fixar un objectiu prioritari, desallotja­r els socialiste­s del govern, i ho va aconseguir, per bé que fos formant una complexa coalició integrada per tres partits flamencs

Michel signa avui l’acord a Marràqueix i governarà en minoria fins a les eleccions del mes de maig

i només un de francòfon, al qual, per compensar, se li va oferir el càrrec de primer ministre.

Aquests dies Charles Michel s’ha mantingut ferm davant les exigències de l’N-VA, que a l’octubre, de sobte, va mostrar una oposició a la firma del pacte de les Nacions Unides que fins aquell moment no havia expressat mai. El primer ministre va argumentar que ell s’havia compromès amb aquest pacte al juliol a les Nacions Unides, i que no era qüestió de fer-se enrere. “El pacte és important perquè dona l’oportunita­t de tenir una millor cooperació internacio­nal. Cap país no pot resoldre aquesta qüestió sol”, va dir Michel. Per blindar-se, va portar el tema al Parlament, que li va donar suport per una gran majoria, de més de dos terços. Només hi van votar en contra l’N-VA i l’extrema dreta flamenca, el Vlaams Belang.

El pacte global sobre Migració el van acordar 191 països al juliol a les Nacions Unides i avui es signa, tot i que amb algunes baixes, a Marràqueix. Fixa 23 objectius, té gran ambició general i poca concreció pràctica. “És una primera aproximaci­ó a un espai internacio­nal de governança de les migracions –diu Gemma Pinyol-Jiménez, de la consultora Instrategi­es–: per fi es reconeix que és un fenomen que necessita cooperació entre els països i que no pot ser gestionat individual­ment”.

 ??  ??
 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? El primer ministre belga, Charles Michel (al mig), després del Consell de Ministres d’ahir a Brussel·les
STEPHANIE LECOCQ / EFE El primer ministre belga, Charles Michel (al mig), després del Consell de Ministres d’ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain