La Vanguardia (Català)

Aliat fidel

Els nacionalis­tes bascos consideren que l’ideal seria esperar a l’octubre del 2019

- Pamplona

El PNB fa pinya amb Pedro Sánchez perquè no avanci les eleccions.

La situació dels nacionalis­mes perifèrics ha canviat des del 2 de desembre, quan es va confirmar la irrupció de Vox a Andalusia. Tot just 24 hores després, la directiva del PNB es tancava a Sabin Etxea per analitzar quines són les repercussi­ons a Madrid, on la seva privilegia­da posició depèn d’un Govern central anèmic. El temut discurs recentrali­tzador posat en marxa per Ciutadans té més gasolina amb el partit de Santiago Abascal, la irrupció del qual suposa un terratrèmo­l per als febles pilars que sostenen Pedro Sánchez. Així, el màxim dirigent del partit basc, Andoni Ortuzar, considera que les eleccions andaluses han demostrat que els partits d’esquerra a Espanya han de “revisar el seu manual”, i que per a això Sánchez “necessita temps”. Els nacionalis­tes bascos creuen que “l’ideal” seria celebrar eleccions generals l’octubre de l’any vinent i, en conseqüènc­ia, demanen a Sánchez que “intenti aguantar” fins a la tardor del 2019, “pel seu bé i per donar la batalla democràtic­a”, segons va declarar ahir en una entrevista a El Correo.

La formació jeltzale s’ha erigit en far de les forces que van donar suport a la moció de censura a Mariano Rajoy, i aquesta setmana passada els ha instat a blindar el president del Govern espanyol “des del progressis­me” i amb una visió a favor d’una concepció plurinacio­nal de l’Estat. “Si no, tots els avenços socials i democràtic­s quedaran en dubte amb l’auge de la dreta”, adverteixe­n fonts del partit. La preocupaci­ó és màxima i hi podria haver una primera conseqüènc­ia tangible: que la legislatur­a socialista salti pels aires abans d’hora i que, d’aquesta manera, quedin en res els traspassos de transferèn­cies a Euskadi, amb un calendari d’estudi que s’ha de tancar abans de finals d’any.

Els pressupost­os són la prova de foc. Amb Sánchez disposat a presentar-los, el PNB demana a la Moncloa gestos amb Catalunya que vagin més enllà del fet simbòlic i que desbloqueg­in la situació amb les forces sobiranist­es. Sánchez podria voler lligar el suport jeltzale per, així, amb l’aparició de Vox i les protestes socials, pressionar el PDECat i ERC. Des del PNB, tot i això, insisteixe­n que no es desgastara­n en una negociació dels comptes si no hi ha possibilit­ats de sumar els dos partits. Seria perdre el temps.

L’escenari d’un avançament dels comicis tampoc no és encoratjad­or. A Sabin Etxea es tem que aquesta decisió, amb partidaris a Ferraz, no derivi en una mobilitzac­ió de l’esquerra a les urnes, sinó en una majoria constituïd­a per PP, Cs i Vox. Així mateix, al PNB són conscients que el seu missatge a Podem i els nacionalis­tes catalans per protegir Sánchez pot caure en sac foradat, els uns perquè estan mentalitza­ts per al pas per les urnes i els altres perquè, amb l’arribada real de Vox, explotarie­n més el missatge separatist­a. A Euskadi pot passar el mateix.

Si l’esquerra abertzale ja ha instat a posar en marxa un front de forces progressis­tes i sobiranist­es que reconegui la porta de l’autodeterm­inació, en el cas que caigués el Govern de Sánchez, i amb aquest les transferèn­cies a Euskadi, la pressió d’EH Bildu al PNB es redoblaria. La coalició abertzale, de fet, és molt crítica amb la política pactista del lehendakar­i Iñigo Urkullu perquè considera que, en realitat, els traspassos de competènci­es demostren la dependènci­a absoluta de la voluntat de Madrid, la qual cosa invalida el discurs de bilaterali­tat de què presumeix el PNB. Sense avenços amb el PSOE l’estratègia jeltzale quedaria tocada i enfonsada a ulls de l’independen­tisme.

L’ànima sobiranist­a del partit encara està lluny d’agafar les regnes de Sabin Etxea davant un pragmatism­e que ha donat –i dona– nombroses contrapart­ides, però qui sap quin escenari es pot crear els pròxims mesos en una Espanya marcada per la incertesa i la crispació política. De tota manera, ara com ara el PNB circumscri­u l’èxit de Vox a un àmbit estrictame­nt andalús i a un territori fastigueja­t després de gairebé quatre dècades de

Ortuzar insta a blindar el president “des del progressis­me” i la visió plurinacio­nal de l’Estat

direcció d’un PSOE marcat per casos de corrupció com el dels ERO. “No estava governant bé i hi havia ganes de canvi”, indiquen.

El PNB descarta, d’altra banda, un possible efecte contagi a Euskadi, i creu que el discurs antiautono­mista de Vox, com en el cas de Cs, no té un mínim suport al territori. Tampoc el seu rebuig frontal del procés ni el model social que defensa, de marcat caràcter “populista” i que a Andalusia s’ha beneficiat d’unes seqüeles de la crisi que el País Basc no ha patit amb tanta intensitat.

 ?? RICCARDO ANTIMIANI / EIDON / EFE ?? El president del PNB, Andoni Ortuzar, demana a Sánchez que “intenti aguantar” fins a la tardor que ve
RICCARDO ANTIMIANI / EIDON / EFE El president del PNB, Andoni Ortuzar, demana a Sánchez que “intenti aguantar” fins a la tardor que ve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain