La Vanguardia (Català)

Extrema gravetat

- Joaquín Luna

La preocupant aposta del president Torra per la cruenta via eslovena per aconseguir la independèn­cia, i la difícil situació per què passa França per la revolta de les armilles grogues.

La setmana del president Torra, rematada ahir amb un dejuni escapista de 48 hores, és la seqüència d’una caiguda que excedeix el personatge: la presidènci­a de Catalunya està perdent les últimes restes d’honorabili­tat, respecte i dignitat.

Només un il·luminat pot animar a seguir la via eslovena. Que únicament morissin 63 persones –44 iugoslaus i 19 eslovens, segons el web del Govern de Ljubljana– i la independèn­cia arribés en només deu dies de guerra sembla un peatge raonable per al president Torra (per cert, evocar positivame­nt els Balcans a la UE és de traca).

Ja sabem que, en termes històrics, 63 vides són poca cosa. Només tinc un dubte: posarà el president aquí i ara aquests 63 morts –sempre pot obrir un web de voluntaris– o els hem de posar els ciutadans de Catalunya, a qui des del Teatre Reial Flamenc se’ns vaticina “un tram dramàtic”?

Citar la via eslovena és una irresponsa­bilitat encara més greu que la de desacredit­ar els Mossos d’Esquadra per les seves últimes actuacions –revisables, en qualsevol cas, de portes endins–

Un dubte, president Torra: posarà vostè els 63 morts o ens toca posar-los als ciutadans de Catalunya?

amb tot fonament democràtic.

L’independen­tisme sol manipular el llenguatge i –en conseqüènc­ia– la realitat. Es defineix pacífic i ho ha estat fins que ha deixat de ser-ho –els encaputxat­s ja no són flor d’un dia, “apreteu!”– i ara recorre a jocs de mans: són “antifeixis­tes” i, per tant, tenen barra lliure per determinar qui pot manifestar-se (el seu “No passaran!” provocaria acudits entre els defensors de Madrid de la guerra civil). Són “independen­tistes radicals” o “violents” i ja n’hi ha prou de blanquejar les seves accions si, de veritat, volem frenar l’ascens de Vox (tan útil, d’altra banda, per demonitzar Espanya).

L’independen­tisme ven –vegeu Puigdemont dissabte– que la República de Catalunya seria el súmmum en termes de transparèn­cia, modernitat, gestió dels recursos públics –i els hidràulics (Aigües del Ter)?– quan és incapaç de tenir un model policial... després de 35 anys ja de competènci­a en la matèria.

Les crítiques del president Torra i el conseller Buch als Mossos són insòlites a Europa. El primer ministre francès, Édouard Philippe, va comparèixe­r davant l’opinió pública dissabte des de la seu del Ministeri de l’Interior i no a Matignon. El missatge: estem del costat de la policia davant els qui aspiren a arrasar París malgrat que les seves demandes ja són ateses. No hi ha governant democràtic que menyspreï tan gratuïtame­nt la seva policia, tret d’aquesta Generalita­t incapaç de gestionar una de les seves competènci­es importants. I aquesta tropa crearia un Estat del segle XXI?

L’independen­tisme continua creient que si destrossa Catalunya enfonsa Espanya i l’obligarà a acceptar les seves exigències (sense ni tan sols el 50% del vot dels catalans!). Destrossan­t Catalunya, només destrosses Catalunya. Res mes, res menys.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain