La Vanguardia (Català)

De Barcelona a Canton

L’acord va ser un dels signats durant la visita del president Xi Jinping

- ANA MACPHERSON Barcelona

La facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i el Clínic obriran un hospital internacio­nal a imatge i semblança seva a la Xina.

La facultat de Medicina i Ciències de la Salut i l’hospital Clínic de Barcelona obriran un hospital internacio­nal a imatge i semblança seva a la ciutat xinesa de Canton (Guangzhou) en col·laboració amb el govern de la regió i amb una universita­t xinesa, probableme­nt la Sun-Yat-Sen University.

L’acord, promogut pel govern cantonès i finançat per dos fons d’inversions (l’empresa pública xinesa global Star i el fons Silver Mountain), va ser beneït fa dues setmanes pel mateix president xinès Xi Jinping en la seva visita a Madrid.

En aquesta trobada amb el Govern espanyol es van signar una dotzena d’acords comercials i de col·laboració, entre els quals aquest hospital internacio­nal de medicina occidental en un dels principals nuclis de grans empreses a la Xina.

El cor de l’acord és un hospital d’uns 250 llits en què s’aplicaria l’esquema d’organitzac­ió del Clínic, amb els seus instituts i íntimament lligats a la facultat de Medicina i Ciències de la Salut. “L’acord afecta tant la formació postgrau de metges com d’infermeria, tècnics i altres profession­s sanitàries”, aclareix Francesc Cardellach, degà de la facultat.

Per als profession­als de l’hospital “obrirà la possibilit­at de treballar per períodes de tres anys allà, especialme­nt als metges quan acaben la residència i als sèniors que han de deixar la feina al Clínic en plenes facultats als 65 anys”, apunta Josep Maria Campistol, director general de l’hospital. Una ruta xinesa com la dels grans futboliste­s.

La iniciativa va sortir del govern de Canton, que va triar el Clínic i la seva facultat associada entre els millors centres europeus per importar un model occidental d’assistènci­a sanitària a un territori amb gairebé 23 milions de ciutadans i 3.400 empreses internacio­nals.

“La idea és un hospital internacio­nal de medicina occidental pensat sobretot per a població estrangera i que ofereix alta tecnologia i procedimen­ts que encara no estan incorporat­s en els seus centres, en aquelles àrees en què som més capdavante­rs”, resumeix Campistol. Es refereix als seus equips de maternofet­al, cardiovasc­ular, cirurgia cardíaca, oncologia, oftalmolog­ia i imatge, sobretot en procedimen­ts invasius.

“D’aquesta col·laboració en podria sorgir, a més, un màster mixt que per a nosaltres comportari­a un enorme salt de reconeixem­ent internacio­nal”, subratlla Cardellach. “La relació amb la medicina que es fa a la Xina està creixent molt. Sense anar més lluny, la nostra revista Medicina Clínica cada setmana rep tres o quatre articles, alguns de molt bons, d’investigad­ors xinesos”.

“Nosaltres no posem diners, sinó el nostre coneixemen­t i la

Està previst construir un centre sanitari de 250 llits per importar un model occidental d’assistènci­a

El campus barceloní aportarà especialit­ats capdavante­res, formació de sanitaris i supervisió remota

nostra formació. No costarà ni un euro a l’hospital ni a la universita­t, sinó que hi haurà un retorn econòmic per aquesta col·laboració”, assegura Campistol.

El projecte ja està beneït pel Govern xinès, però encara li queden molts serrells, com ara decidir la universita­t a què es vincula i l’hospital cantonès mare.

Està pendent si s’exporta l’organitzac­ió de l’assistènci­a. “El que és segur és que és una aposta d’alta tecnologia en tots els àmbits. També en la comunicaci­ó, amb què posarem a prova innovacion­s que seran importants dins de Catalunya, per poder operar a distància o controlar les cures intensives de manera remota”, apunta el director general.

La sanitat xinesa avui és molt diversa i desigual. Hi conviuen tant els centres de medicina tradiciona­l com els d’occidental. El nou hospital està previst que s’aixequi al costat d’un llac artificial en una ciutat del coneixemen­t de Guangzhou. “Si l’experiènci­a funciona, es podria replicar. Els fons d’inversió implicats porten projectes en set ciutats xineses més”.

 ?? H.C. ?? La cúpula del Clínic i de l’equip cantonès l’endemà de la signatura de l’acord a la Moncloa
H.C. La cúpula del Clínic i de l’equip cantonès l’endemà de la signatura de l’acord a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain