La Vanguardia (Català)

Muntanyes russes

-

L’eufòria del sector immobiliar­i a Espanya després de la devastador­a crisi hipotecàri­a podria tenir un recorregut curt, segons les previsions de l’informe EuroConstr­uct, que preveu que la promoció d’habitatge es freni a partir del 2021.

L’eufòria del sector immobiliar­i a Espanya podria tenir un recorregut curt, segons les previsions de l’informe EuroConstr­uct, que preveu que la promoció d’habitatge es freni a partir del 2021.

L’informe, que elabora a Espanya l’Institut de Tecnologia de la Construcci­ó de Catalunya (ITEC), preveu que aquest any la promoció d’habitatge creixerà un 11% i s’alentirà respecte al creixement d’un 16,3% de l’any passat, i també que la desacceler­ació continuarà fins a baixar un 3% el 2021. “Hi ha raons per desconfiar que el mercat continuarà creixent ignorant factors com l’escalada de preus a les zones de més demanda, i riscos com l’encariment del crèdit i el progressiu esgotament del cicle d’oportunita­t inversora”, diu l’estudi.

Josep Ramón Fontana, responsabl­e de mercats de l’ITEC, reconeix que en aquests moments no s’entreveuen dificultat­s al sector, que té un bon flux de projectes i un sentiment de les empreses molt positiu. Tot i això, a parer seu, la recuperaci­ó immobiliàr­ia “s’està basant en factors que havien de ser temporals, per arrencar el sector, com és el fort pes dels inversors en les compres. Però la demanda que ha de fundar un mercat sa, la de les famílies, no ha agafat prou relleu, perquè la seva capacitat financera no ha tornat als nivells d’abans de la crisi”. Segons la seva opinió, els inversors són una demanda temporal i volàtil perquè amb facilitat poden optar per traslladar­se a un altre sector o a un altre país.

Fontana també destaca el perill que es creuïn bombolles locals per la concentrac­ió de la demanda i de la construcci­ó en àrees que atreuen població i s’han recuperat de la crisi, com les grans capitals de Madrid i Barcelona, on s’estan enfilant els preus. “El sector sembla convençut que hi ha altres zones geogràfiqu­es que s’aniran incorporan­t a la recuperaci­ó –afegeix–, però ara per ara la demanda en aquestes zones encara no ha arrencat, i tampoc la promoció”.

Els factors polítics també incideixen. Així, l’ITEC ha millorat les previsions que va fer l’any passat després de comprovar que la crisi política independen­tista no ha tingut l’impacte que es temia. A Catalunya, tot i això, ara hi pesa la incertesa del nou Pla General Metropolit­à, que obliga a destinar un 30% d’una promoció a habitatge social. “Sembla que ha fet que s’acceleri la petició de llicències, però passat aquest primer moment podria causar més endavant altres efectes”, va avançar.

Fontana va recordar que EuroConstr­uct preveu una desacceler­ació de l’activitat promotora a tot Europa, en bona part pel canvi de cicle en els tipus d’interès. “A Espanya considerem que la desacceler­ació també hi arribarà, tot i que un any més tard”, va assenyalar Fontana, que no va descartar que la duresa de la crisi immobiliàr­ia que ha patit Espanya fins no fa gaire permeti al sector “simplement fer una parada temporal, per agafar aire”.

La promoció immobiliàr­ia representa un 32% de la producció del sector de la construcci­ó (enfront d’un 21% de mitjana europea), seguida per la rehabilita­ció, que hi aporta un 30%, per sota del 42% de la mitjana europa. “A Espanya, la rehabilita­ció no acaba d’arrencar –va reconèixer Fontana– perquè les finances de les famílies no són gaire pròsperes i perquè les polítiques d’ajuts públics no són prou eficaces”, va assegurar. L’obra nova no residencia­l creix també moderadame­nt (un 4% aquest any i l’entrant), perquè la puixança de les oficines i el sector logístic es veu frenada per la parada en la construcci­ó d’equipament­s públics sanitaris, educatius o altres de semblants.

D’aquesta manera, l’ITEC ha revisat a la baixa les previsions que va difondre aquest estiu i ara preveu que el sector de la construcci­ó creixerà a Espanya un 5,7% aquest 2018, un percentatg­e que es reduirà a un 4,5% el 2019, un 3% el 2020 i un 1% el 2021, un creixement aquest any inferior al del conjunt de l’economia.

L’ITEC augura que la construcci­ó també es desacceler­arà per la poca empenta de l’obra civil i la rehabilita­ció La crisi catalana no ha tingut l’impacte que es temia, però les normes metropolit­anes generen dubtes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain