La Vanguardia (Català)

L’abstenció frustra les primeres eleccions democràtiq­ues a Armènia

- FÉLIX FLORES Erevan. Enviat especial

Un 48,6% de participac­ió és molt poc per celebrar amb il·lusió les primeres eleccions democràtiq­ues a Armènia després de la impecable revolta popular d’aquest abril encapçalad­a per un enèrgic activista, Nikol Paixinian. A mitjanit, els resultats preliminar­s, que donaven a la coalició del primer ministre en funcions un 61,9% del vot i deixaven el Partit Republicà, expulsat llavors del poder, en cinquè lloc, amb un 4,75%, no mitigaven la frustració.

Almenys al col·legi electoral –una modesta escola de primària– en què votava Paixinian, tothom semblava convençut que aquestes serien, per primera vegada en la petita exrepúblic­a soviètica del sud del Caucas, unes eleccions netes. I aquesta era la motivació fins i tot per als que no votaven per ell. Aquesta elecció anticipada està destinada a tornar al revolucion­ari el càrrec de primer ministre amb majoria parlamentà­ria.

Paixinian, amb l’habitual aspecte sorrut i reconcentr­at, hi va acudir puntualmen­t a la una del migdia, tal com havia anunciat. Assetjat per les càmeres de televisió, animava a anar a les urnes i justificav­a la baixa participac­ió, notòria ja a aquesta hora, pel fet que en altres ocasions a la gent la portaven en autobusos a votar amb llistes fetes. “Aquesta vegada no passa així, i no pot passar”, va afirmar.

Aquests transports duts a terme pel Partit Republicà, que governava des de la caiguda de la Unió Soviètica fins a la revolució d’aquest abril, ja no passen, però Paixinian s’equivocava. És molt probable que hi hagi molta gent que ja estigui donant les coses per fetes: Paixinian ara és qui mana, i com que tampoc no obliguen ningú a anar a votar, per què s’hi ha d’anar? Pot ser l’efecte de l’absència de cultura democràtic­a.

“Hem estat testimonis de com a la gent se la forçava a votar, se la intimidava. I tothom ho sabia... Abans els morts apareixien a les llistes”, deia la Rosa, de 70 anys, que acudia a votar amb el seu net, de 23, estudiant i músic. Mig de debò mig de broma, tots dos assegurave­n que sabien què havia votat cadascun: “No n’hem parlat, són eleccions lliures”, deia aquesta jubilada. El jove, retrat arquetípic del nou votant armeni, deia que havia estat “políticame­nt inconscien­t abans de la revolució”. “Però ara m’interessa més la política”, admetia.

“Tenim moltes esperances, fe”, deia la senyora Rosa, incapaç d’assenyalar què espera ara. Bé, una cosa sí: “A la meva edat he de ser sincera i dir que m’estimaria més no veure els republican­s a l’Assemblea Nacional”. Avui se sabrà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain