La Vanguardia (Català)

Israel desmina tres monestirs a l’àrea del baptisme de Jesús

- QASR AL YAHUD Efe

Ahir Israel va ensenyar dos dels tres temples que ha netejat de mines a l’àrea del riu Jordà, a la Cisjordàni­a ocupada, on Jesucrist va ser batejat. Els monestirs es poden visitar per primera vegada cinquanta anys després que quedessin tancats per l’existència de milers de mines sense explotar. Un grup de mitjans internacio­nals van tenir accés al monestir etíop i al franciscà, en una zona coberta d’explosius, plantats per l’exèrcit israelià després de la guerra dels Sis Dies del 1967.

L’objectiu va ser crear una nova línia de defensa amb Jordània per evitar que els milicians palestins entressin. Sota terra es van amagar unes 3.000 mines antitanc, antiperson­a i un nombre indefinit d’altres artefactes.

“Aquesta era una dura zona de batalla”, va explicar Reuvén Weisman, coordinado­r de l’Autoritat Nacional d’Acció contra Mines d’Israel (Inmaa), que assenyala amb el dit una llarga línia de mines que es confonen entre la sorra desèrtica. El desminamen­t de la zona, al territori palestí de Cisjordàni­a, va arrencar el mes de març. Fins ara la Inmaa ha netejat els monestirs grecoortod­ox, franciscà i etíop, està treballant en els terrenys de l’església russoortod­oxa, i pròximamen­t desminarà els llocs de culte del corrent armeni, copte, romanès i sirià, segons va avançar el director de l’organisme, Marcel Aviv, que va posar la data de finals del 2019 perquè s’acabin totes les tasques d’extracció d’explosius. Ja seria el 2020 quan “les propietats es tornaran a les respective­s esglésies perquè reformin els edificis i puguin tornar a rebre pelegrins”.

Aquesta zona de Qasr al-Iahud, a uns deu quilòmetre­s a l’est de Jericó, és part del pelegrinat­ge cristià a Terra Santa al costat de l’església de la Nativitat, a la ciutat cisjordana de Betlem i la basílica del Sant Sepulcre a Jerusalem. Israel ha habilitat part d’aquest àrea ocupada de Cisjordàni­a com a parc nacional i, segons Tel-Aviv, 800.000 pelegrins van visitar el lloc per banyar-se al Jordà aquest any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain