La Vanguardia (Català)

Pas cap a la pau al Sàhara

La negociació de Ginebra continuarà el 2019 a la recerca de “cooperació, no d’enfrontame­nt”

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Sense resultats, però amb esperança. Res clar, però res perdut. La primera taula rodona convocada per l’enviat especial de l’ONU per al Sàhara Occidental, l’alemany Horst Köhler, s’ha tancat a Ginebra sense resultats concrets, però amb el compromís de totes les parts, el Marroc, el Front Polisario, Algèria i Mauritània, de tornar a trobar-se durant el primer trimestre de l’any que ve, possibleme­nt al març, amb l’objectiu d’aconseguir una “solució política realista, pragmàtica i duradora” al conflicte.

Ningú no esperava progressos significat­ius després de set anys d’aturada en els intents per trobar una solució al problema del Sàhara. Tot i això, totes les parts van sortir molt satisfetes de l’ambient “serè i positiu” que s’ha viscut a la ciutat suïssa i van rubricar en el comunicat final la seva intenció que “la cooperació i la integració, i no l’enfrontame­nt, constituei­x la millor manera de fer front als desafiamen­ts de la regió”.

Les delegacion­s dels països presents van estar presidides pels seus respectius ministres d’Afers Exteriors, mentre que Katri Addouh, president del Consell Nacional, ostentava la representa­ció del Front Polisario. El titular marroquí d’Exteriors, Nasser Bourita, es va felicitar expressame­nt que Algèria, “el país que és a la gènesi i el mantenimen­t d’aquest conflicte”, hi hagi participat per primera vegada com a part implicada i a escala ministeria­l.

“El temps de la diplomàcia bilateral sembla que ja ha estat superat”, va assenyalar Bourita, que no va dubtar a atribuir el canvi en l’actitud algeriana a les recents crides dutes a terme pel rei Mohamed VI als seus veïns magribins per normalitza­r les relacions una vegada per sempre.

La delegació marroquina no va voler, tot i això, llançar les campanes al vol per una possible solució. “El Marroc considera que l’atmosfera serena que s’ha viscut a Ginebra no és suficient per a un rellançame­nt del procés pilotat per l’ONU. Per això el Marroc espera que la segona taula rodona del 2019 suposi el compromís de totes les parts per dur a terme una discussió política profunda. No volem participar en més discussion­s estèrils que seran una pèrdua de temps per a la comunitat internacio­nal en la solució del problema”, assenyala el comunicat oficial dels representa­nts marroquins.

Per la seva part, el Front Polisario assenyala que està satisfet del to que s’ha utilitzat per totes les parts en les converses de Ginebra, ja que “una solució negociada és vital per al futur del Sàhara Occidental i tota la regió del Magrib en el seu conjunt”.

El Polisario celebra la implicació de l’ONU, dels Estats Units i de la Unió Africana per impulsar la recerca d’un acord, mentre llança una crítica duríssima a la UE, que “continua firmant acords comercials amb el Marroc en què s’inclou el territori del Sàhara Occidental en una clara violació de les normes del Tribunal Europeu de Justícia.

Els representa­nts sahrauís fan una crida als “líders europeus perquè facin servir la finestra d’oportunita­t que s’ha obert per donar suport als esforços de les Nacions Unides, i utilitzar els acords econòmics i el comerç d’una manera constructi­va i com un incentiu positiu per a la pau”.

El desglaç recent entre els veïns i rivals Marroc i Algèria pot facilitar que es desbloqueg­i el conflicte

 ?? FABRICE COFFRINI / AFP ?? L’enviat especial de l’ONU per al Sàhara Occidental, Horst Köhler, a Ginebra
FABRICE COFFRINI / AFP L’enviat especial de l’ONU per al Sàhara Occidental, Horst Köhler, a Ginebra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain