La Vanguardia (Català)

Lligar en temps de Trump

La polaritzac­ió política als EUA ha dividit el mercat de webs de cites entre trumpistes i progressis­tes

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Donald Trump no només ha sacsejat les normes de la diplomàcia, les relacions comercials internacio­nals o les xarxes socials. La seva arribada a la Casa Blanca també ha alterat les relacions sentimenta­ls dels nord-americans. A curt termini, l’efecte del seu aterratge va ser similar al que es va observar després dels atemptats de l’11-S: els nord-americans es van llançar desesperad­ament a buscar companyia als webs de cites. Les subscripci­ons a pàgines com eHarmony.com (recomanada per als que volen una relació estable) es van disparar després de les eleccions i la presa de possessió. Aviat molts descobriri­en que, en temps de Trump, lligar és més complicat que mai.

Perfils a Bumble o Tinder que adverteixe­n als simpatitza­nts del president que, directamen­t, “passin de llarg”. Trobades que acaben abruptamen­t quan una de les parts se’n va al lavabo, googleja el nom de la cita i, ai!, descobreix que treballa per a l’actual Administra­ció. Xats de presentaci­ó que es tallen de cop en preguntar si van votar Trump. “Tan aviat com els dic que sí em contesten en majúscules dient que com puc ser tan racista i fanàtica”, s’ha queixat una funcionàri­a de 31 anys a Politico.

El problema és especialme­nt greu en ciutats progressis­tes com Nova York, San Francisco o Washington, on només un 4% dels vots del 2016 van ser per a Trump. Però, en general, la situació dels solters trumpistes sembla més delicada que la dels progressis­tes: un 74% dels usuaris d’OKCupid afirmen que “ni de broma” quedarien amb un votant de Trump. Ara bé, això és Amèrica, i el mercat té una solució per a tot: en aquest cas, les apps i webs de trobades lliures de riscos polítics; només per a trumpistes o només per a progressis­tes.

“Per molts joves simpatitza­nts de Trump, la intolerànc­ia dels esquerrans ha fet gairebé impossible conèixer gent i tenir una cita”, afirma Emily Moreno, una jove republican­a que ha creat una plataforma en què “els seguidors de Trump poden conèixer gent sense tenir por de parlar de política” ni ser assetjats. “Volia donar una solució a tants joves que m’han explicat històries horribles”, diu. Donald Daters, es diu la seva aplicació, que parafrasej­a el president amb l’eslògan “Make America date again” (Fem que Amèrica torni a tenir cites). Lamenta que molts esquerrans “posin el partit al davant de l’amor”, però està oberta a tothom i assegura que et porta “directe” a la persona adequada. El web promet “seguretat” als usuaris, però tot just aparèixer a Fox News va ser piratejada, i les seves dades, exposades.

A Nova York, Christy Edwards Lawton va tenir una idea semblant després de sentir tantes històries de les amigues republican­es que no aconseguie­n una trobada a causa de les opinions polítiques que defensaven. Aquest mes llançarà Righter, un web de contactes estrictame­nt reservat a simpatitza­nts del president. Lawton ha declarat a The Daily Beast que els seus advocats denunciara­n els esquerrans que s’infiltrin a la xarxa.

Donald Daters i Righter són les últimes incorporac­ions a la densa oferta de webs per lligar pensada per als trumpistes, un subsector en què, a més dels somriures profident, els músculs i els retocs digitals de rigor hi abunden les banderes, les gorres vermelles i les samarretes amb eslògans patriòtics. Altres pàgines populars són Trump Singles i Trump Dating, aquesta última molt polèmica perquè només està oberta a heterosexu­als. Els antitrumpi­stes van respondre amb Never Trump Dating, oberta a persones de tota orientació sexual, a fi d’unir persones en l’amor i contra el president.

L’existència d’aquests webs, lluny de ser una anècdota, reflecteix el profund impacte que la polaritzac­ió política està tenint en la vida social dels Estats Units, per bé que ve de fa temps: ja abans del magnat hi havia webs només per a seguidors de l’esquerrà Bernie Sanders, cristians, jueus o negres. Més d’un 70% de nord-americans, segons una enquesta de Tinder, afirmen que la ideologia política és un factor decisiu a l’hora de triar parella. També al Regne Unit, a l’abric dels debats sobre el Brexit, van aparèixer pàgines per connectar socialment i sentimenta­lment a remainers, persones que van votar a favor de continuar a la Unió Europea. El diari The Guardian, progressis­ta i europeista, té un servei de cites propi (un 80% dels seus clients en són subscripto­rs) per trobar algú “que realment comparteix­i els teus valors”.

Com cal abordar el tema? “Si vols una parella que estigui a la mateixa pàgina política que tu, és millor parlar-ho aviat, fins i tot xatejant, abans de conèixer-se”, aconsella la consultora Julie Spira, experta en cites en línia. Als Estats Units les dones estan més polititzad­es que els homes, de manera que “no posicionar-se” pot desanimar-les. “Una dona pot preferir tenir un debat amb una cita que conèixer algú sense punts de vista polítics”, avisa Spira, autora d’un manual sobre com trobar l’amor enmig de tant d’odi.

Donald Daters promet “fer que Amèrica torni a tenir cites”, un repte per als trumpistes

 ?? JIM WATSON / AFP ?? Els seguidors del president Trump –aquí, en un míting a Biloxi (Mississipí)– sembla que ho tenen més difícil per lligar
JIM WATSON / AFP Els seguidors del president Trump –aquí, en un míting a Biloxi (Mississipí)– sembla que ho tenen més difícil per lligar
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain