La Vanguardia (Català)

Eslovènia i cartó pedra

- Francesc-Marc Álvaro

Mentre quatre dels nou presos independen­tistes fan vaga de fam, el president de la Generalita­t –des d’un teatre de Brussel·les– posa Eslovènia com a exemple d’accés a la independèn­cia, i trenca la norma no escrita del sobiranism­e català de no esmentar mai la desintegra­ció de Iugoslàvia. Aquest és el colofó d’una setmana en la qual el president Torra mateix ha desautorit­zat públicamen­t el conseller d’Interior, que, al seu torn, ha fet declaracio­ns ambigües sobre l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant les manifestac­ions a Girona i Terrassa, on una diputada de la CUP va resultar ferida. La creixent confusió entre el Govern, el carrer dels CDR i Waterloo ha creat un triangle de les Bermudes que ho engoleix i tritura tot, començant per l’imprescind­ible sentit institucio­nal. Fins i tot els presos –la veu dels quals té entitat pròpia– corren el risc de veure’s desdibuixa­ts lamentable­ment per accions d’altres actors.

Quim Torra va deixar anar això durant la presentaci­ó, dissabte, del Consell per la República, juntament amb Carles Puigdemont, Toni Comín, la presidenta de l’ANC i diversos consellers de l’actual Executiu: “Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. No hi ha marxa enrere en el camí cap a la llibertat. Els eslovens van decidir tirar endavant amb totes les conseqüènc­ies. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures”. Aquest missatge també va ser difós mitjançant una piulada del compte oficial del Govern. És la via eslovena, que inclou una breu guerra i morts, el nou full de ruta pactat pels partits que governen la Generalita­t? Sabia el vicepresid­ent Aragonès, present a Brussel·les, que Torra diria el que va dir? Comparteix Puigdemont aquest enfocament? Què significa exactament estar “disposats a tot”? Torra se situa més enllà de l’ètica de la convicció i de l’ètica de la responsabi­litat, en una zona on la frivolitat i la inflor retòrica ho converteix­en tot en cartó pedra. Què es pretén, quan es promet solemnemen­t un camí que tots els dirigents independen­tistes saben que és impossible d’agafar, a més d’indesitjab­le? La presidènci­a no s’hauria de boicotejar a si mateixa.

He pogut parlar a fons a la presó de Lledoners amb Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Raül Romeva. D’acord amb les seves paraules, cap d’ells no subscriuri­a –em sembla– la referència eslovena. En una entrevista recent concedida a La Vanguardia, Sànchez –elegit diputat de Junts per Catalunya com l’actual president– no tanca la porta a “un referèndum amb tres opcions: més autonomia, mantenir l’estatus actual o convertir-se en un Estat independen­t en forma de República”, hipòtesi que no té res a veure amb l’unilateral­isme ni amb els equívocs referents iugoslaus. Sànchez és un dels impulsors de la Crida de Puigdemont, però les seves reflexions tenen un to possibilis­ta i realista paral·lel al d’Esquerra Republican­a. El que diu Torra i el que diu Sànchez no és complement­ari: és incompatib­le. Fer veure el contrari és alimentar frustracio­ns.

Torra va trencar la norma no escrita del sobiranism­e de no esmentar mai la dissolució iugoslava

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain