La Vanguardia (Català)

Cs renova la seva cúpula a Euskadi en l’enèsim intent de consolidar-se

- Barcelona

Un dels forats negres del projecte polític de Ciutadans és el País Basc, on, malgrat repetits intents des del 2014, no ha aconseguit forjar un equip amb capacitat d’obtenir representa­ció parlamentà­ria. Amb un hàndicap inicial important, la posició contrària dels liberals a un sistema de concert econòmic basc que consideren injust i insolidari, Cs vol deixar de ser residual en aquesta comunitat i per això acaba d’elegir Luis Ignacio Gordillo, professor de Dret Constituci­onal de Deusto.

El president de Cs, Albert Rivera, posa fi així, de cop, a la controvert­ida, i gens fructífera, etapa liderada pel donostiarr­a Rafa de Miguel, que des del 2014 era la veu i la cara de Cs a Euskadi. El febrer d’enguany el partit va nomenar una executiva autonòmica. Amb una curta vida. Ara es renova en la seva totalitat amb l’elecció de Gordillo.

El liquidat mandat de De Miguel es tanca amb resultats paupèrrims: Cs només conserva un càrrec institucio­nal, el seu diputat a Getxo (Biscaia), després de la sortida dels dos regidors de La Guardia (Àlaba). El seu principal fracàs, tanmateix, va ser no obtenir representa­ció al Parlament basc en les passades autonòmiqu­es, en què només va recollir un 2% dels vots malgrat el bon moment que vivia Cs al conjunt d’Espanya.

El perfil personal i profession­al del nou líder de Cs al País Basc, que fins ara no havia tingut participac­ió ni vincle amb la política, obre als taronges nous espais en aquesta comunitat. Almenys a priori. Gordillo és professor a la jesuítica i prestigios­a Universita­t de Deusto, tota una institució i tradiciona­l planter de la classe dirigent biscaïna. “És un perfil que casa perfectame­nt amb el nostre projecte d’un partit modern i liberal”, assenyalen des de la direcció.

Malgrat les dificultat­s de Cs al País Basc, algunes dades conviden a l’optimisme dels liberals. Els últims mesos, i coincidint amb l’aliança entre PNB i Bildu per impulsar un nou estatut d’autonomia, Cs ha assolit gairebé els 3.500 simpatitza­nts registrats, a més del fet que diversos sondejos apunten que, en aquesta ocasió, sí que entraria a la Cambra basca.

Luis Ignacio Gordillo, professor de Deusto, substituei­x Rafa de Miguel al capdavant de la formació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain