La Vanguardia (Català)

L’alarmant aposta eslovena de Torra

-

DURANT la presentaci­ó abans-d’ahir a Brussel·les del Consell per la República, el president de la Generalita­t, Quim Torra, va dir unes paraules que hem de qualificar d’imprudents i d’alarmants. Arribat a la capital belga des d’Eslovènia, i potser agraït perquè a la fi l’hagués rebut el president d’un país de la Unió Europea, Borut Pahor, Torra es va desfer en elogis a la via eslovena a la independèn­cia. Amb aquestes paraules: “Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. No hi ha marxa enrere en el camí cap a la llibertat. Els eslovens van decidir tirar endavant amb totes les conseqüènc­ies. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure en llibertat”.

Volem creure que Torra ignora o ha oblidat temporalme­nt els detalls del que va passar a Eslovènia en el seu camí cap a la independèn­cia. Entre el 27 de juny i el 6 de juliol del 1991 s’hi va desenvolup­ar la guerra dels Deu Dies, al final dels quals es va independit­zar Eslovènia, una de les sis repúblique­s que amb Croàcia, Sèrbia, Bòsnia, Montenegro i Macedònia integraven una Iugoslàvia ja en descomposi­ció després de la caiguda del mur de Berlín.

Torra no va al·ludir dissabte a aquest marc històric. Com tampoc no va recordar que la guerra va venir precedida d’un referèndum d’independèn­cia el 1990, en què van participar el 93,2% dels censats i que va donar un 95% de vots afirmatius. També va ometre Torra referir-se al fet que a Belgrad, la capital iugoslava, manava llavors un dictador com Slobodan Milosevic, posteriorm­ent jutjat a la Haia per crims de guerra, contra la humanitat i genocidi; o que Eslovènia, avalada per Alemanya, disposava d’un exèrcit territoria­l, herència dels temps del mariscal Tito, el control del qual havia pres davant una possible agressió iugoslava. I sobretot, Torra es va oblidar de recordar que en aquell conflicte armat entre Eslovènia i Iugoslàvia van morir més de 60 persones, hi va haver centenars de ferits i milers de presoners. I si no n’hi va haver més va ser perquè Belgrad es preparava per a la imminent guerra amb Croàcia (20.000 morts, gairebé mig milió de desplaçats) i va minimitzar el seu esforç bèl·lic a Eslovènia.

Comparar el cas eslovè amb el català és, per aquestes i altres diferèncie­s, un despropòsi­t. I apostar per una via a la independèn­cia que passa pels desoladors escenaris d’una guerra civil és un despropòsi­t encara més gran. Fa tan sols tres dies aconsellàv­em al president Torra que contribuís a asserenar els ànims, més que a tensar-los. Ho fèiem després de les seves declaracio­ns qüestionan­t l’actuació dels Mossos a Girona i a Terrassa dijous passat. Com ho vam fer a l’octubre, quan va animar els CDR a “apretar”.

Avui no ens queda més remei que insistir en aquestes peticions. És sabut que els polítics independen­tistes catalans van cedir temps enrere –una altra imprudènci­a– els principals càrrecs institucio­nals als activistes. Polítics i activistes operen en el mateix camp. Però són diferents. El polític amb responsabi­litats de govern dialoga amb els rivals i mira d’assolir els seus objectius sense malmetre la coexistènc­ia. L’activista designat per a un càrrec institucio­nal pot sentir la temptació de sotmetre l’interès general al de la seva causa. Cosa, per cert, que no pot permetre’s sense posar en perill la convivènci­a. Preguem encaridame­nt al president Torra que reflexioni sobre les seves últimes manifestac­ions i, en especial, que abomini com més aviat millor de qualsevol temptació violenta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain