La Vanguardia (Català)

No aturarem la roda

- Antoni Puigverd

Com que, per al periodisme febrós i de trinxera, la política és només teatre, no hi ha res que exciti més que l’aparició d’actors nous. Altrament la representa­ció es faria rutinària i els espectador­s s’avorririen. Fa dos dies (històricam­ent parlant) que van debutar Albert Rivera i Pablo Iglesias, però ja tenim Santiago Abascal per garantir l’addicció a la novetat i a l’excés, caracterís­tiques culturals del nostre temps. Pablo Casado, el jove líder del PP, també satisfà la mateixa set: bé cal que canviï un rostre perquè el partit continuï igual. La política actual és foc roent (com diria un tòtem del periodisme televisiu espanyol, “está al rojo vivo”).

L’entrada d’Abascal en escena és de cavall sicilià. De fet, ha arribat al Parlament andalús literalmen­t en cavall. Pot condiciona­r tot l’espectacle. Per descomptat, el periodisme tremendist­a afavorirà obscenamen­t aquest nou ingredient de tensió. Vox intentarà tibar tot l’arc de les dues dretes (PP, Cs) cap a l’extrem de la màxima intolerànc­ia. I pot tensar tot l’arc contrari (independen­tisme, Podem) cap a posicions defensives i apocalípti­ques.

Abascal, d’altra banda, serà l’excusa perfecta per reanimar el pintoresqu­isme polític català, que començava a flaquejar. N’és indici la banalitzac­ió de la vaga de fam que han escenifica­t el president Torra i els diputats que l’han acompanyat als Caputxins de Sarrià. Torra és exactament el negatiu de Josep Tarradella­s. Si el vell exiliat de Saint-Martin-le-Beau, amb els quatre mossos d’esquadra que va heretar de la Diputació de Samaranch, va crear l’aparença d’una Generalita­t seriosa, respectabl­e i determinan­t en la política catalana i espanyola, Torra es dedica amb gran aplicació a ignorar les demandes socials dels catalans i a menystenir les obligacion­s policials dels Mossos. Torra subratlla cada dia, no sé si de manera voluntària o involuntàr­ia, que la Generalita­t és inservible i estrambòti­ca. Insòlita funció, la de Torra: caricaturi­tzar la institució que presideix.

La política estrambòti­ca també pot apoderar-se dels carrers. Ho vam veure a Girona i Terrassa el dia de la Constituci­ó. Les grans manifestac­ions pulcres, massives i ordenades van deixant pas al teatre de carrer: confrontac­ions contra la nova extrema dreta (sense representa­ció, encara, a les institucio­ns catalanes) per recalcar que Catalunya és una propietat particular: “Els carrers seran sempre nostres”. Paradoxa: contra l’extrema dreta amb arguments d’extrema dreta. Corredisse­s, baralles, mossos d’esquadra situats entre l’espasa i la paret. “Quan pitjor, millor”: l’arribada de Vox ha donat aire als irredempti­stes del “pàtria o mort”. Vox tindrà la funció d’arrossegar les dretes cap a la intolerànc­ia però també la d’estimular l’independen­tisme cap a l’extravagàn­cia.

D’extravagàn­cia en extravagàn­cia, de conflicte en conflicte, de tremendism­e en tremendism­e, l’ADN guerracivi­lista va ressuscita­nt a tot Espanya. Ens acostem als anys trenta i cada pas que fan els nostres polítics, acompanyat­s per un periodisme molt excitat i futboler, ens apropa més a la gran tragèdia de fa cent anys. Brindarem amb cava si, com deia Marx, repetim la història tràgica només en forma de farsa o de caricatura. Però ¿i si alguna cosa es descontrol­a i acabem repetint realment la tragèdia?

La celebració institucio­nal del dia de la Constituci­ó va ser un aplec de paraules buides: nostàlgia decorativa. No es van subratllar els grans problemes a què Espanya s’enfronta. I això demostra que és inviable un acord clarividen­t, consensuat i democràtic per resoldre el plet català, el desgast constituci­onal i les greus desigualta­ts econòmique­s. Cap actor és capaç de cedir, tot reconeixen­t la transcendè­ncia del moment. Hem de deduir, per tant, que ens acostem a la tempesta perfecta sense sentit tràgic, sense esperit de mútua concessió, sense fer un pacte de mínims per regenerar i revitalitz­ar el pacte constituci­onal, sense línies vermelles que separin allò que és cultura democràtic­a d’allò que ha perviscut en l’humus de la cultura franquista.

Flirtegem perillosam­ent amb el desastre en un context europeu que és potser encara més crispat que el nostre. Johnson, Salvini, Orbán, Kurz. L’última frontera entre el malestar popular francès i el nou feixisme era Macron. Aguantarà un quinqueni d’incendis al bell mig de París? Aguanti o no aguanti, qui vindrà després d’ell? La cultura democràtic­a europea està flaquejant a cada país per raons diferents, però amb el mateix comú denominado­r: les desigualta­ts i el malestar que ha deixat la crisi, l’erosió de les institucio­ns i la corrupció, la incapacita­t del moderantis­me per prendre la iniciativa en un context bipolar, un periodisme febrós que necessita la tensió per sumar audiències, el fanatisme ideològic que infecta tots els corrents i el nacionalis­me que es presenta com el clos familiar, com el refugi natal de les masses desconcert­ades.

Com suggeria Albert Camus, no som culpables perquè ens hem trobat la roda d’història girant; però tampoc no som innocents, ja que no fem res per frenar-la.

Vox arrossegar­à les dretes a la intolerànc­ia; i estimularà l’independen­tisme cap a l’extravagàn­cia

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain