La Vanguardia (Català)

Espanya, en fallada sistèmica?

- Josep Miró i Ardèvol

La caracterís­tica bàsica d’un Estat en crisi és la incapacita­t de les seves institucio­ns per complir amb els fins que li són propis. Espanya presenta signes evidents que viu en aquesta situació. Es podrà discutir si és incipient o madura, però la qualificac­ió és innegable.

Els partits polítics, els seus profession­als, estan tan desprestig­iats que es troben a la cua de la valoració ciutadana. Ser polític és un adjectiu desqualifi­catiu, quan per anar bé hauria de ser una qualificac­ió virtuosa. El Govern, aquest i l’anterior, és feble, i són incapaços de formar coalicions sòlides en què la majoria se senti ben representa­da. Al Congrés ja no es parlamenta, sinó que s’insulta i es desqualifi­ca; es barallen per la foto i la frase aguda, no destaquen pels seus sabers sinó per l’afany de destruir l’altre. L’amistat civil vital per a la democràcia és apunyalada cada dia. És un espectacle indigne d’ambicions personals. La monarquia pateix un desgast continuat, malgrat els seus serveis i ja és, per a una part de la població, una institució a batre. Si ho aconseguei­xen, seria un desastre. Amb el caïnisme polític vigent només ens faltaria una pugna electoral per triar l’últim garant de l’Estat. Per si no n’hi hagués prou, la instància d’últim recurs, la justícia, viu una fase de gran desprestig­i gens fàcil de revertir. La desqualifi­cació institucio­nal afecta fins i tot les universita­ts, massives productore­s de màsters i professors precaris. El conflicte amb Catalunya és, en si mateix, una causa de la crisi d’Estat, que accentuen les absurdes presons provisiona­ls i qualificac­ions penals de rebel·lió i sedició. La justícia europea acabarà agreujant la vicissitud espanyola per la irresponsa­bilitat dels que empenyen o practiquen aquelles solucions penals. Les elits econòmique­s amb escasses excepcions, Fainé, Roig i alguns més, mostren una escassa capacitat per assenyalar el camí i estimular la millora del país i les seves institucio­ns. La desigualta­t és excessiva i la forma d’aconseguir la flexibilit­at laboral recorda El rai de la Medusa, on els sobrants són llançats per la borda o devorats pels vius.

Espanya necessita una gran regeneraci­ó amb urgència. Si no sorgeix de la societat civil, no sé veure el subjecte polític col·lectiu capaç d’engendrar-la. Amb tot, una cosa sí que tinc clara. O resol bé la crisi de Catalunya o Espanya tornarà a ser el malalt d’Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain