La Vanguardia (Català)

Rebel·lió a la granja

El vot animalista està en ràpid augment a Espanya i es menja el dels ecologiste­s

- CARLES CASTRO Barcelona

Els animaliste­s van tenir tants vots com el PNB a les últimes generals

Mentre el Titanic s’enfonsava a les fredes aigües de l’Atlàntic nord i centenars de passatgers de tercera classe esperaven inútilment una plaça als bots salvavides, diversos privilegia­ts que viatjaven a les cabines de primera van poder posar sanes i estàlvies les seves mascotes als bots 3, 6 i 7. Certament, alguns fins i tot van preferir quedar-se al vaixell per no separar-se’n. Però el que sembla indubtable és que l’empatia amb els animals només arriba a nivells tan significat­ius com xocants a partir d’un cert nivell de benestar. I si això es trasllada al conjunt de les societats desenvolup­ades, el resultat pot adquirir una dimensió política a través de partits que tenen en la defensa dels animals el seu relat principal.

Bona prova d’això és que a Alemanya els animaliste­s tenen un escó a Brussel·les, mentre que a Holanda tenen representa­ció al Congrés, el Senat, l’Eurocambra i desenes de corporacio­ns locals. Fins i tot a Portugal els animaliste­s tenen un diputat al Parlament, i també el tindrien a Espanya amb una llei electoral més proporcion­al, ja que van aplegar gairebé 300.000 vots a les últimes generals (tants com el PNB, que els va traduir en cinc escons) i més d’un milió de paperetes a les candidatur­es al Senat. A Andalusia, on van sumar més de 50.000 vots a les últimes generals, s’han presentat a les últimes autonòmiqu­es amb un programa que defensava el tancament de zoològics i circs, la prohibició de les corrides de toros o la creació d’una “direcció general de Benestar i Protecció dels Animals”.

Queda clar que en el cas de Catalunya, en les dues eleccions autonòmiqu­es amb un dels dilemes més dramàtics que es pot plantejar un país, el de la secessió, els animaliste­s van obtenir gairebé 40.000 paperetes amb un programa que incloïa la creació per a animals d’un sistema públic de salut i de residèncie­s als centres de treball, com també el seu accés a menjadors i albergs socials. Ni una paraula del conflicte territoria­l. El seu únic plebiscit se cenyia als drets dels animals.

L’èxit electoral de l’animalisme polític adquireix, a més, una dimensió particular a Espanya, ja que en altres països europeus conviu amb l’auge dels verds. En canvi, en el cas espanyol l’evolució és a la inversa: el vot animalista es menja el sufragi verd. El 2008, per exemple, el Pacma (aleshores Partit Antitaurí i ara Animalista) va obtenir 45.000 vots, mentre que les ofertes amb etiqueta exclusivam­ent verda en sumaven més de 100.000. Vuit anys després els animaliste­s van obtenir 287.000 paperetes al mateix temps que els verds perdien la meitat dels vots. Una possible explicació és l’assumpció dels partits d’esquerra de postulats ecologiste­s, com ara el tancament de les nuclears. I això deixa un vot verd molt residual i integrista.

En qualsevol cas, l’auge del partit animalista presenta un mapa que respon en part a la guerra civil cultural que viu freqüentme­nt Espanya. És a dir, reflecteix territoria­lment el xoc cultural i la polaritzac­ió en un país que combina costums ancestrals d’una extraordin­ària crueltat amb els animals i noves sensibilit­ats urbanes i generacion­als. La prova és que el vot al Pacma té el pes que li correspond­ria a Madrid, Andalusia o València, però és sobrerepre­sentat a Catalunya i infrarepre­sentat a Euskadi.

 ??  ??
 ?? ÁLVARO CELORIO / EFE ?? Mobilitzac­ió animalista a Nova York
ÁLVARO CELORIO / EFE Mobilitzac­ió animalista a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain