La Vanguardia (Català)

Campanya perquè els ports de la Mediterràn­ia siguin lliures de fums

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Entitats ciutadanes –en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona– promouen una campanya perquè els ports de la Mediterràn­ia siguin declarats zones de baixes emissions (àrees de control d’emissions o ECA, per les sigles en anglès). La proposta ha estat transmesa al Ministeri de Foment i hauria de ser assumida per l’Organitzac­ió Marítima Mundial. Hi donen suport les oenagés Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Transport and Environmen­t, Ecologiste­s en Acció i la plataforma Mar Blava.

La campanya persegueix aconseguir que els ports de la Mediterràn­ia limitin la contaminac­ió de l’aire produïda pels vaixells (principalm­ent, els òxids de sofre i de nitrogen, i també les partícules sòlides i el carboni negre). Els vaixells utilitzen combustibl­es amb un alt contingut de sofre i emeten contaminan­ts altament perillosos per a la salut humana, recorden aquestes entitats.

L’objectiu és equiparar la situació de la Mediterràn­ia a la del Bàltic i el mar del Nord, on els estats riberencs van acordar crear àrees de control d’emissions per al sofre des del 2015 i per a la descontami­nació per nitrogen a partir del 2021.

Per aquesta raó, els ports d’aquests mars estan obligats a utilitzar un combustibl­e amb un contingut màxim de sofre d’un 0,1% (des del 2015) o a instal·lar un sistema de neteja de gasos per aconseguir el mateix objectiu (ara, com a norma general, aquest contingut màxim pot arribar a un 3,5% i, a partir del 2020, a un 0,5%). A més, la normativa sobre nitrogen exigeix que els vaixells de nova construcci­ó compleixin estàndards molt més estrictes per reduir aquest contaminan­t (combustibl­es alternatiu­s, canvis de motoritzac­ió...). “Les àrees de control atmosfèric al nord d’Europea ja han tingut un èxit notable. Creiem que fer-ne una altra a la Mediterràn­ia milloraria la qualitat de l’aire no només en les rutes marítimes i les zones costaneres, sinó també en les ciutats portuàries”, assenyala Carlos Bravo, coordinado­r de l’Aliança Mar Blava. Frederic Ximeno, comissiona­t d’Ecologia de l’Ajuntament barceloní, va indicar que aquesta proposta redundaria en benefici de la qualitat de l’aire a Barcelona, on un 9% d’aquesta pol·lució procedeix del port.

Els autors del manifest demanen a Foment que col·labori amb França, que ja ha iniciat un procés per avaluar-ne els avantatges, i demanen a Ports de l’Estat que introdueix­i mesures per reduir la pol·lució dels vaixells –entre d’altres, que es connectin a la xarxa elèctrica per al seu funcioname­nt diari al port–. El port de Barcelona dona suport a aquesta iniciativa perquè entén que “ajudaria a reduir la contaminac­ió a les ciutats”, però creu s’ha d’establir en un marc general, a tota la Mediterràn­ia, “per no distorsion­ar el mercat internacio­nal de transport i comerç”. Des del 2016, el port desenvolup­a un pla de millora de la qualitat de l’aire.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Vista aèria del port de Barcelona des del castell de Montjuïc
XAVIER CERVERA Vista aèria del port de Barcelona des del castell de Montjuïc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain