La Vanguardia (Català)

Comença el compte enrere per a l’arribada al tron de Naruhito i Masako

L’emperador Akihito, de 85 anys, abdicarà el 30 d’abril

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El Japó ja està preparant les cerimònies d’abdicació de l’actual emperador Akihito i de proclamaci­ó del seu successor, el príncep hereu Naruhito. El 30 d’abril vinent, gairebé tres anys després d’haver-ho demanat al Govern nipó al·legant raons d’edat i salut, Akihito, que el 23 de desembre farà 85 anys, deixarà el tron que va ocupar el 1990 després de la mort, un any abans, del seu pare, l’emperador Hirohito.

El príncep hereu Naruhito, de 59 anys, ascendirà al tron del Crisantem l’1 de maig, l’endemà de la renúncia del seu pare, però les cerimònies oficials de la seva entronitza­ció tindran lloc sis mesos més tard. La proclamaci­ó com a nou emperador serà el 22 d’octubre i els actes cerimonial­s duraran fins al dia 31. Mentre l’abdicació serà un acte de caràcter íntim i a porta tancada, a la proclamaci­ó del nou emperador, que convertirà la seva esposa, la fràgil princesa Masako, en emperadriu, s’hi convidaran delegacion­s estrangere­s i està previst organitzar quatre recepcions per als diferents nivells de representa­ció internacio­nal.

Precisamen­t ha estat una d’aquestes cerimònies, la de caràcter religiós que marcarà el final de les celebracio­ns entrat el mes de novembre, la que ha desencaden­at la controvèrs­ia, perquè ha estat criticada pel príncep Akishino, qui després de l’abdicació del seu pare passarà a ser el príncep hereu. El germà petit del futur emperador considera que l’Estat no ha de pagar una cerimònia religiosa, i això l’ha col·locat en una posició delicada, no pel caràcter agnòstic de la seva opinió, sinó per expressar-la, ja que la Constituci­ó japonesa prohibeix expressame­nt a la família imperial immiscir-se en les decisions del Govern i aquesta cerimònia religiosa, com la resta del programa d’actes, és decisió del Govern.

Akishino serà nomenat hereu perquè la llei de successió al tron imperial hi impedeix l’accés a les dones i Naruhito només té una filla, Aiko, de 17 anys, nascuda del seu matrimoni amb la princesa Masako. Després d’Akishino, el tercer en l’ordre successori serà el seu fill Hisahito, de 12 anys, que va ser concebut, segons algunes fonts, després d’una selecció de sexe per garantir el futur del tron imperial.

La cerimònia d’entronitza­ció del nou titular del tron del Crisantem serà el 22 d’octubre

 ??  ??
 ?? EUGENE HOSHIKO / AP ?? Els emperadors Akihito i Michiko i els prínceps Naruhito i Masako, l’11 de novembre
EUGENE HOSHIKO / AP Els emperadors Akihito i Michiko i els prínceps Naruhito i Masako, l’11 de novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain