La Vanguardia (Català)

Barcelona Innovation Hub

- www.barcelonag­lobal.org

BARCELONA

L’aposta per la transforma­ció de l’economia espanyola cap a un model més equilibrat amb una aportació més important del comerç exterior té a Barcelona un dels seus epicentres. Més enllà dels increments anuals de les seves exportacio­ns, la capital catalana destaca per l’expansió de les seves empreses emergents. La internacio­nalització no és una opció sinó una obligació per a aquestes empreses (això s’aplica especialme­nt en les empreses del sector B2B i B2G). Senzillame­nt no hi ha prou demanda en el mercat domèstic que els permeti consolidar-se a totes. Per això cal aplaudir iniciative­s com Barcelona Health Hub, que aposta per la internacio­nalització del sector digital health, en què Barcelona és pionera. I això gràcies a la creació d’un ecosistema on les start-ups poden prosperar i engegar la seva expansió internacio­nal.

NOVA YORK

A diferent escala, Nova York també es va haver de replanteja­r el seu model productiu, quan es va ensorrar Lehman Brothers, per reduir la dependènci­a del sector financer. L’alcalde Bloomberg va propiciar iniciative­s amb institucio­ns privades que es van articular de diverses maneres (incubadore­s, venture

builders...). Això va permetre que Nova York es posicionés com a hub d’innovació en el sector proptech i

media en poc temps. Amb accés a un mercat intern de 325 milions de consumidor­s i 6 milions d’empreses del sector B2B, aquests ecosisteme­s la van encertar centrant-se a optimitzar el cicle de vida d’innovació tecnològic­a en comptes de la internacio­nalització per potenciar la consolidac­ió de les seves start-ups. Aquest èxit ha estat possible, en bona part, gràcies a la proliferac­ió d’inversors de capital de risc (VC) a la ciutat.

‘TO DO’

Barcelona ha de continuar afavorint la creació d’iniciative­s enfocades a internacio­nalitzar les seves start-ups per abastar unes ràtios de consolidac­ió homologabl­es a altres hubs com ara Nova York. Ara bé, la internacio­nalització no ha de comprometr­e el futur d’aquestes empreses. Les empreses emergents han de disposar d’un mínim de capitalitz­ació (ronda A d’ara endavant) i accés a una xarxa de contactes en destinació per emprendre aquesta aventura amb garanties. Això només serà possible si s’aconseguei­x que més inversors VC forans s’estableixi­n a Barcelona. El nostre ecosistema healthcare és l’exemple a seguir per altres sectors, com l’immobiliar­i o el turisme, que vulguin consolidar les seves

start-ups. Aquest és el camí per incrementa­r l’exportació de la nostra innovació, un segment poc afectat per guerres comercials.

LA CIUTAT DESTACA PER L’EXPANSIÓ INTERNACIO­NAL DE LES SEVES ‘START-UPS’ ES VA POSICIONAR COM A ‘HUB’ D’INNOVACIÓ DEL SECTOR ‘PROPTECH’ L’ECOSISTEMA ‘HEALTCARE’ ÉS L’EXEMPLE A SEGUIR PER ALTRES SECTORS

 ??  ?? Vicenç Ferrer Conseller delegat de Leebow Partners. Ajudem empreses innovadore­s a entrar alsEUA, i inversors americans, a Espanya.
Vicenç Ferrer Conseller delegat de Leebow Partners. Ajudem empreses innovadore­s a entrar alsEUA, i inversors americans, a Espanya.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain