La Vanguardia (Català)

Satèl·lits per vigilar les obres de les Glòries

L’Ajuntament licita un contracte per controlar que el bombatge d’aigües freàtiques no causi deformacio­ns al sòl

- SILVIA ANGULO Barcelona

La inspecció afectarà l’entorn de la plaça i de la Gran Via, des del carrer Padilla fins a la rambla del Poblenou

L’activitat continua sent frenètica a la plaça de les Glòries, on es treballa per acabar els túnels viaris en l’horitzó del 2021. L’Ajuntament de Barcelona no vol tenir nous ensurts després d’haver rescindit el contracte a les anteriors empreses constructo­res i tenir paralitzad­es les obres durant gairebé un any. Per això, la inspecció i la vigilància són permanents en tot aquest àmbit. Aquests dies l’Ajuntament està licitant per valor de 556.000 euros un contracte per analitzar a través d’imatges preses pels satèl·lits “el comportame­nt de les deformacio­ns del sòl durant el bombatge de les aigües freàtiques”.

Els controls de seguretat per evitar que es produeixin moviments de terra són molt habituals i s’estan fent des que va començar la construcci­ó dels túnels viaris. Es tracta d’uns treballs periòdics d’auscultaci­ó i inspecció que fan servir mètodes molt innovadors, ja que el túnel en alguns punts discorre a gran profundita­t, molt per sota del nivell freàtic i de dues línies de tren i una de metro. En l’anterior etapa, abans de rescindir el contracte d’obres, es van viure alguns moments crítics amb dos incidents seriosos que van afectar la circulació de trens de Rodalies i regionals.

Els controls es faran a través d’imatges de satèl·lits amb òrbites que passin per la plaça de les Glòries. Les imatges captades es compararan amb fotos històrique­s, prèvies a l’inici de les obres.

Segons el plec de clàusules, durant les obres, es preveu una fase de bombatge d’aigües del nivell freàtic i excavacion­s que poden comportar una consolidac­ió del terreny, amb una afectació de l’entorn de la plaça i de la Gran Via, des del carrer Padilla fins a la rambla del Poblenou. Això explica l’interès per comparar imatges del terreny inicial amb les d’altres dates d’execució de les obres i del bombatge del nivell freàtic.

La durada del contracte serà de dos anys i sis mesos, depenent de la celeritat amb què es dugui a terme l’operació urbanístic­a. Amb tot, segons s’estableix en el plec de clàusules, l’última actuació comparativ­a es farà el mes d’abril del 2021. Aquest és l’any en què, si les coses no es tornen a torçar, haurien d’acabar els treballs de construcci­ó dels túnels.

Aquests nous controls del terreny se sumaran a les tasques d’auscultaci­ó dels edificis de la Gran Via, que s’estan veient afectats per les actuacions al subsòl. Es tracta de 1.606 habitatges i 430 locals comercials que han de passar inspeccion­s periòdique­s per determinar el seu estat de conservaci­ó actual. Amb això es vol garantir que les obres que s’executen sota la superfície no afectin la seguretat d’aquestes finques. Per fer aquestes inspeccion­s als edificis, l’Ajuntament de Barcelona va licitar fa un any un contracte per un valor d’un milió d’euros.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Imatge de les obres que s’estan fent a la plaça de les Glòries
ÀLEX GARCIA / ARXIU Imatge de les obres que s’estan fent a la plaça de les Glòries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain