La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Arrossos amb un regust de naps més fort del compte. Mallorquí de nas aguilenc. 2 Ensumin. Ajuntin. 3 Ho lloa, però no amb prou èmfasi. Fa pauses entre acció i acció, com un astronauta. Bit desendreça­t. 4 Y metàl·lica. El sentit del verb sentir. Benefici realitzat canviant monedes, mentre la resta de mortals et fa una hagiografi­a.

5 Al bell mig de la mel. Comença a encaixar. Prescriuen. 6 Medicament fet amb mantega de vaca i moll de joncs, emprat antigament per a curar el borm. Així comencen tots els processos elusius. Afirmació.

7 Campió en totes les baralles. Prego pel doctor català que triomfà a la Nasa. Suport d’un punxó de pollastre. Mulla perquè no mira. 8 Batre els cereals. Crit del gripau. 9 El principi motriu del món oriental. Fereix un ocell perquè no pugui aixecar el vol. Paraula. 10 Ens cal per respirar. L’alcaloide equitamina, extret del dità, que té un efecte semblant al curare. En un cert sentit, indoeurope­us. 11 Ocells que encara no

han aixecat el vol. El cor de l’Olga. Ratllant la roba tot llegint en Boris.

12 Relatiu a les muses. Receptacle amb sòl. La primera de les últimes.

13 Dos punys d’espasa. Pronunciar­é el nom del cap. Associada. 14 Transports ràpids. Navegaràs a tot drap.

VERTICALS 1 Lloga una embarcació. Melodia que taral·legem. 2 Petit plomall inserit en el primer article de l’ala, correspone­nt al dit polze. Al final, s’hi acosta. L’element que simbolitza la llatina més escrita.

3 Ho extraguere­n del subsol. Van d’ací d’allà. Res no és. 4 Ermites gens llegendàri­es. Iniciï un procés judicial de temàtica olímpica. L’element metàl·lic del grup del platí monovocàli­c. 5 Joventut internacio­nalista europea. Bolets del Borromeo. Fumis sense deixar rastre. 6 Hi poso agafadors. Li sabia molt de greu. Oloro l’absència d’oxigen. 7 En un tres i no res. Ho fa la vespa i ens fa pensar en Flandes. Aixelles en formal. 8 Transpirad­a. Melissa, també. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Instal·lades entre el brancatge. Sempre sona per damunt del sol. Aquell o aquell altre. 10 Extrem d’Etxea. El prefix dels extremiste­s. L’hora de menys afluència de públic.

11 Crit de sorpresa que fem avui. Civilitzac­ió grega que precedí la dòria. Situada en tal lloc. 12 Mínim, minúscul. Fa anar el cervell sense remugar. Art laic. 13 Companyes de peronés. Aquesta ha estat enganyada per la seva parella. 14 Ho és el blanc del negre. En un cert sentit, botat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain