La Vanguardia (Català)

Drogues que pugen, armes que baixen

El reporter David Beriain dedica una doble entrega de ‘Clandestin­o’ al negoci del tràfic d’armament

- FRANCESC PUIG Barcelona

David Beriain se submergeix en els mons més hermètics i perillosos del planeta en la sorprenent i original sèrie documental Clandestin­o,que el canal en obert Dmax emet els dimecres a les 22.30 hores. En l’última temporada estrenada ja s’ha abordat la problemàti­ca dels segrestos a Veneçuela, la Baby Camorra al sud d’Itàlia i les màfies a Albània, i aquesta setmana li arriba el torn al negoci del tràfic d’armes als Estats Units, Mèxic, Guatemala, el Salvador i Colòmbia, al qual es dedicaran dos episodis que s’emetran els dies 12 i 19 de desembre.

Des que va començar el segle XXI “Amèrica Llatina ha patit dos milions i mig d’homicidis”, la majoria dels quals amb armes de foc, i, d’aquestes, la major part venen dels EUA, on hi ha una legislació molt laxa”, relata Beriain. “Allà pots comprar les armes que vulguis sempre que no tinguis antecedent­s penals: emplenes un formulari que només passarà a mans de l’Estat si aquestes armes apareixen en l’escena d’un crim”, explica el reporter perquè s’entengui que “és una temptació molt gran convertir aquest dret constituci­onal nordameric­à en una font lucrativa venent armes al mercat negre perquè creuin la frontera cap al sud”.

En el primer episodi, que s’estrena aquest dimecres, Beriain es trasllada a Arizona, on té una cita amb un dels traficants d’armes que proveeixen al càrtel de Sinaloa i serà testimoni de com aquest entra amb normalitat en una botiga d’armes i compra un fusell d’assalt. Després, segueix el traficant fins a un motel on aquest desmunta l’arma i s’enganxa les peces al cos per passar-les a Mèxic. El que arrenca com una legalitat es convertirà en il·legal quan creui la frontera, la qual cosa no serà gaire complicat perquè, “com que hi ha molts controls per evitar que la droga viatgi de sud a nord, amb prou feines n’hi ha perquè les armes creuin de nord a sud”.

A partir d’aquí, Clandestin­o serà testimoni del camí que prenen aquestes armes fins als centres de poder del càrtel de Sinaloa. “Veurem com els sicaris del càrtel tallen carreteres per convertir-les en pistes d’aterratge en què les avionetes porten armes i s’enduen droga”, detalla.

Les armes es faran servir per protegir els líders, els laboratori­s i els carregamen­ts de droga, per lluitar contra els enemics i també per al que ells anomenen neteja social”, revela el periodista mentre recorda aquest moment com “un dels més terribles i difícils que ens ha tocat viure a Clandestin­o”.

Quan Beriain va demanar a un dels sicaris del càrtel de Sinaloa a què es referia amb això de la neteja social li va contestar que “aquelles activitats que fem per guanyar-nos el suport de la població, com matar raters, lladres i violadors”. En un moment de la conversa li va dir a Beriain que ara en tenien un en una habitació esperant la decisió dels caps sobre el seu futur: “Van entrar en una habitació i allà hi havia un tipus agenollat amb la cara tapada i custodiat per sicaris; et quedes estupefact­e i consternat”.

Tot i que van preguntar què

Amèrica Llatina ha sofert 2,5 milions d’homicidis al segle XXI, la majoria amb armes dels Estats Units

va passar finalment amb aquella persona, mai no van obtenir resposta.

En el segon episodi dedicat al tràfic d’armes el programa mostra com aquest negoci no es deté a Mèxic, sinó que estén els seus tentacles cap a Sud-amèrica i països com Guatemala, el Salvador o Colòmbia. “Veurem com les armes arriben a mans de les maras del Salvador i als esquadrons de la mort civils o paramilita­rs que volen, precisamen­t, eliminar aquestes maras, la qual cosa provoca una autèntica orgia de sang”, explica.

La parada final serà Colòmbia, on el programa accedirà a l’última gran guerrilla en actiu d’Amèrica Llatina, l’Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional, d’ideologia marxista-leninista. Curiosamen­t, la lluita contra “l’imperi” dels Estats Units la duen a terme amb armes que venen d’aquest mateix imperi. I les utilitzen, també, per combatre altres colombians armats per l’Estat que sí que ha comprat armament de manera legal a aquest mateix país. “És a dir, et trobes amb la paradoxa de colombians matant colombians amb armes nord-americanes”, conclou Beriain.

 ?? DMAX ?? David Beriain (dreta) en un dels episodis sobre armes que Dmax emet els dies 12 i 19
DMAX David Beriain (dreta) en un dels episodis sobre armes que Dmax emet els dies 12 i 19

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain