La Vanguardia (Català)

Així eren les pintures cremades de Sixena

Folch i Torres alertava a ‘La Vanguardia’ del seu mal estat de conservaci­ó. Era el 1936

- SÍLVIA COLOMÉ Rotogravat.

Faltaven exactament 16 dies perquè esclatés la sagnant Guerra Civil. Era un 2 de juliol del 1936 quan La Vanguardia va publicar a tota pàgina set fotografie­s en rotogravat que ara han passat a ser històrique­s, ja que es tracten de les últimes imatges de les pintures murals i la sala capitular del monestir de Sixena abans del gran incendi. El foc va assolar l’edifici pocs dies després de l’inici del conflicte bèl·lic, probableme­nt entre el 21 i el 22 de juliol.

Sota la calor de les flames van sucumbir bona part de les pintures murals i tot el teginat del sostre del segle XIII. Precisamen­t aquestes últimes fotografie­s mostren escenes perdudes per sempre, com ara les del Naixement de Crist o el preuat teginat. Les altres es conserven parcialmen­t al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Es tracta de les famoses pintures murals en litigi que l’arquitecte i arqueòleg Josep Gudiol, com a membre del Comitè per al Salvament del Patrimoni Artístic de la Generalita­t de Catalunya –una mena de Monuments Men de la Guerra Civil creat molt de pressa el 23 de juliol de 1936–, va recuperar aquell mateix estiu de les parets calcinades després d’aconseguir les 4.000 pessetes que costava l’operació.

“Aquestes fotografie­s són un document extraordin­ari, providenci­al i d’un gran valor per conèixer el conjunt abans de la seva destrucció”, valora Jordi Camps, conservado­r en cap de l’Àrea Medieval del MNAC. Les imatges es van fer durant una visita que va dur a terme l’entitat Amics dels Museus de Catalunya a Sixena guiada per Gudiol mateix i van aparèixer publicades al costat d’un article demolidor signat per l’historiado­r Joaquim Folch i Torres, que en aquell moment era el director general dels Museus d’Art de Catalunya, en què alertava sobre l’estat de conservaci­ó de les pintures murals.

“Donem a conèixer avui als lectors de La Vanguardia aquesta meravella i, alhora, alertem les autoritats artístique­s d’Aragó i el director general de Belles Arts de la República, el nostre bon amic Ricardo de Orueta, sobre el cas”, escrivia Folch i Torres. “L’obra pictòrica, única i culminant, es va perdent envoltada en una aurèola de prestigi oficial”, afirmava. “Vam poder comprovar, amb dolor, com la destrucció de les pintures murals de la seva preciosa sala capitular avança de manera alarmant”, continuava explicant. “L’obra es perd i es perdrà totalment si qui pot i qui ho ha de fer acudeix a salvar-la”, sentenciav­a.

Folch i Torres va ser l’última persona a denunciar públicamen­t el deterioram­ent de les pintures. “El seu escrit potser va ser el més eloqüent, però abans que ell altres historiado­rs ja van alertar sobre això”, explica Camps. Un d’ells va ser Ricardo del Arcó. “La humitat del local va destruir en part l’obra pictòrica”, analitzava al seu llibre El arte en el monasterio de Sijena, del 1915. “I una mà ignorant i atrevida va pintar amb calç les parets i va col·locar una antiestèti­ca cornisa per l’arrencada dels arcs”, afegia.

Uns anys després, el 1932, Mariano de Pano incidia en aquesta qüestió a la seva obra Real Monasterio de Santa María de Sijena: “Desgraciad­ament, la foscor i la humitat del local van destruir en part l’obra d’ignorats artífexs i una mà innocent va eliminar la resta posant calç a totes la parets. Hem trobat la sala capitular en aquest estat, semblant a un ancià que encara mostra, a través de les arrugues del seu front, el vigor i la frescor de la seva joventut”, comparava.

La sala capitular i tot el monestir s’alça sobre una llacuna, i la humitat sempre ha estat un problema, fins i tot en època històrica. Els informes del MNAC, que dictaminen la impossibil­itat de traslladar les pintures sense fer-les malbé, apunten, entre altres aspectes, el problema que represente­n les condicions climàtique­s d’aquest espai, on ja feia dècades que els murals es deteriorav­en. “No hi ha un diagnòstic preliminar ni s’informa sobre estudis climàtics previs necessaris per determinar un projecte d’intervenci­ó i una proposta d’instal·lacions capaces de contrarest­ar els problemes endèmics d’humitat que pateix l’edifici”, apunten des del MNAC.

Per pal·liar aquesta situació el govern d’Aragó ha completat un procés de condiciona­ment de la sala. “S’ha instal·lat un sistema de climatitza­ció més actual, que permet el control a distància i genera les condicions ambientals adequades de temperatur­a i humitat per a la conservaci­ó de les obres d’art”, detallen des de la conselleri­a d’Eduació, Cultura i Esports, sense entrar en detalls tècnics. Les obres han tingut un cost de 400.000 euros, que s’afegeixen al milió d’euros que el Govern d’Aragó ha invertit al llarg d’aquesta legislatur­a per rehabilita­r la sala capitular i els antics dormitoris on s’exposen les peces procedents del MNAC i del Museu de Lleida.

Precisamen­t demà fa un any del trasllat per ordre judicial de les

El 2 de juliol del 1936 ‘La Vanguardia’ va publicar set fotos de les pintures murals que serien cremades

obres del Museu de Lleida coincidint amb l’aplicació de l’article 155. Així s’executava una sentència no ferma del 2015 que donava la raó a l’Aragó i invalidava les vendes que van dur a terme les monges a la Generalita­t. El cas ara està pendent del Suprem. De les 44 peces reclamades destaquen tres boniques caixes sepulcrals del segle XV. El gran buit que han deixat al Museu de Lleida ha impulsat la imminent remodelaci­ó de l’espai museístic, que s’acabarà entre l’abril i el maig del 2019.

 ??  ?? Pàgina del diari, del 1936, amb les imatges de la sala capitular
Pàgina del diari, del 1936, amb les imatges de la sala capitular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain