La Vanguardia (Català)

El monestir duplica les visites d’ençà que van arribar les peces de Lleida

- S. COLOMÉ

L’arribada de les obres del Museu de Lleida al monestir de Sixena ha suposat un revulsiu per al museu acabat d’estrenar, que va passar dels 6.000 visitants del 2017, quan només acollia les 51 peces que havien arribat procedents del MNAC, a les 10.000 que porta en el transcurs d’aquest any amb les obres lleidatane­s incloses en l’exposició. “Hem duplicat la xifra”, explica Jorge Marqueta, gerent de Turisme d’Aragó. “Hi havia molta expectació del públic aragonès i també català”, detalla. Ara, en canvi, “la situació es va normalitza­nt i ja no ve tanta gent pel morbo, sinó per l’interès de les peces”.

Les visites, que sempre són guiades, només es fan sota petició els divendres i els dissabtes en set torns i els diumenges en cinc. “S’ha de compaginar la vida monacal de les monges amb la cultural”, justifica Marqueta abans d’afegir que “l’objectiu últim és ensenyar tot el monestir”.

Amb aquesta finalitat en perspectiv­a, el Govern d’Aragó ha redactat un pla director que suposarà una intervenci­ó en tot el complex dividit en diferents fases. Per començar, el 2019 es destinaran 300.000 euros per restaurar la capella de la Immaculada. La fase següent, que es redactarà l’any que ve, ja té un pressupost previst de tres milions d’euros per adequar el Palau de Doña Sancha, on acabaran ubicades totes les obres procedents del MNAC i del Museu de Lleida.

Mentrestan­t, l’antic dormitori continuarà acollint l’art procedent de Catalunya alhora que la sala capitular va guanyant protagonis­me. El 21 de novembre es va estrenar exposant dues noves peces incorporad­es a la col·lecció: un bressol de plata del segle XVII i el reliquiari de santa Ubaldesca. A més, també s’ha instal·lat un oli que era entre les peces procedents de Lleida, un retrat de la infanta Dolça de Sixena del segle XVII.

 ?? MERCÈ GILI ??
MERCÈ GILI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain