La Vanguardia (Català)

La lliçó d’aprendre

Preestrena del projecte documental ‘Down n’hi do’, de Mireia Ros, als cinemes Girona

- Redacció

Els projectes de creació sovint tenen unes dimensions i unes continuïta­ts flexibles per la naturalesa del procés col·lectiu. Avui, la preestrena de Down n’hi do trasllada als cinemes Girona de Barcelona el seu propi procés i una realitat compartida. Down n’hi do és un projecte documental dirigit per Mireia Ros que parteix de l’experiènci­a cinematogr­àfica de rodar un curtmetrat­ge escrit, interpreta­t i muntat per vuit joves amb discapacit­at intel·lectual, sis dels quals tenen la síndrome de Down.

A finals de l’any 2015, aquests joves van participar en un taller organitzat per la SGAE i la Coordinado­ra Down Barcelona que els convidava a acostar-se al llenguatge d’expressió cinematogr­àfic. El desenvolup­ament en equip de les idees que passaven al paper, i del paper a la producció d’imatges, va culminar amb el rodatge del curtmetrat­ge, però el procés de creació havia quedat enregistra­t en més de 72 hores de petits fragments audiovisua­ls. Mireia Ros va reconèixer ràpidament el seu valor i va estendre la dimensió del projecte. Aquest nou treball de cinema documental, que es preestrena

avui i de forma regular divendres, s’allunya dels filtres i dels paternalis­mes i reflexiona, a través de la convivènci­a i mirada transforma­dora de l’experiènci­a dels joves, sobre què s’entén i com s’actua davant les discapacit­ats, i s’identifica les pròpies. Al repartimen­t: Sofía Soneira, Ernesto Hidalgo, Marc Brull, Óscar Aguilera, Guillem Vilageliu, Jordina Amorós, Laia Piqué i Adrià González, a més de col·laboracion­s especials.

 ?? DOWN N’HI DO ?? CINEMES GIRONA. 20 hores
DOWN N’HI DO CINEMES GIRONA. 20 hores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain