La Vanguardia (Català)

La fi del món

El desplegame­nt de seguretat va contenir dues aficions febrils

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Ales set de la tarda, passat el tercer anell de seguretat, el cap Blas em va venir a buscar. “Continua tranquil, tot està en calma, més que en els partits del clàssic”. Fa anys que en Blas, el cap de la policia municipal al districte de Chamartín, munta dispositiu­s al voltant del Bernabeu cada vegada que hi ha partits d’alt risc, i no es deixa impression­ar amb facilitat. Però aquesta vegada tenia un reforç espectacul­ar. Tot per evitar que el Boca-River acabés en una destrossa interconti­nental.

És possible que si algun dia s’acaba el futbol a la terra, esgotats els recursos naturals del planeta, l’últim partit el juguin dos equips argentins. O britànics. Per això aquest River Plate-Boca Juniors havia de ser una imitació de la fi del món. Els equips argentins han guanyat 69 trofeus internacio­nals i, d’aquests, la Copa Libertador­es 24 vegades. El Boca i el River, però, no s’havien enfrontat mai per aquest títol.

El partit del segle, en aquestes condicions, és un qualificat­iu que queda curt. Però va caldre jugarlo molt lluny de l’epicentre de la passió, per la successió a Buenos Aires de diverses plagues bíbliques. Primer va ser una pluja agafada d’un relat de García Márquez, un fenomen de realisme màgic desplaçat des de Colòmbia. Després va venir un esclat de violència a pedrades contra el River, que ahir es va rescabalar. Els milionaris no volien jugar a Madrid perquè era perdre l’avantatge de fer-ho al seu camp. Però el millor els esperava a Chamartín.

El pont de la Constituci­ó sol ser el súmmum, a Madrid. Hi conflueix tanta gent, a la capital, que l’Ajuntament ordena des de fa anys tancar algunes estacions de metro, per alleujar les aglomeraci­ons. La de la Puerta del Sol, la primera. Hi ha molt turisme interior, les dues Castelles desemboque­n al Madrid dels Àustries i el converteix­en en un populós enclavamen­t amb apilotamen­ts humans de proporcion­s asiàtiques. Aquest caos de passejants sense rumb es va adornar aquesta vegada amb una proliferac­ió de banderes de dos exèrcits expatriats.

Eren els del Boca i els del River, entremescl­ats amb el públic habitual del turisme interior. Dissabte i ahir, els seguidors dels dos equips es van creuar desenes, potser centenars de vegades, sense que saltessin espurnes. En vista de la seva aparent alegria col·legial, algú va poder creure que n’hi havia hagut prou amb la deslocalit­zació de la final de la Copa Libertador­es per aconseguir la desactivac­ió del mecanisme neurològic causant dels fenòmens de desenfrena­ment.

Però era només una treva, deguda al desfasamen­t horari i el canvi de continent. A les cantonades del ring, les aficions del River i el Boca, o del Boca i el River, vetllaven armes. Les barres bravas no es conformari­en amb una canya amb tapa de truita i xoricet i unes broquetes morunes. El fons militant del partit continuava viu, en espera de l’oportunita­t més propícia per manifestar-se. La imatge d’alegre jovent als bars era només una disfressa, un compàs d’espera. Es reservaven per a l’estadi, i la por dels responsabl­es de seguretat és que ho fessin també les hores posteriors al partit. Per a molts, la tornada seria dura. Al cap i a la fi, perdre una final és molt més frustrant que no pas no jugar-la. La nota més absurda la va posar la retirada de bufandes grogues als aficionats del Boca, una mesura que l’afició dels xeneizes va rebre com a pura arbitrarie­tat.

La nota més absurda la va posar la retirada de bufandes grogues a l’afició del Boca Juniors

El llarg pont de la Constituci­ó ha vist passejar per Madrid dos exèrcits d’expatriats

 ?? DANI DUCH ?? Darío Benedetto traient la llengua a Montiel just després de marcar el 0-1 per al Boca Juniors
DANI DUCH Darío Benedetto traient la llengua a Montiel just després de marcar el 0-1 per al Boca Juniors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain