La Vanguardia (Català)

Claudia Pina, amb peu ferm

La campiona del Mundial sub-17 marca el primer gol amb el Barça

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Si al 2018 de Claudia Pina li faltava alguna cosa, ja no. Ja ho té tot. Debutant més jove del Barça, subcampion­a del món sub-20, membre del primer equip de ple dret, campiona i millor jugadora del Mundial sub17 i primer gol amb el Barcelona a la Lliga Iberdrola. Tot en 12 mesos.

L’any es pot resumir en els últims vuit dies. Dissabte passat esclatava d’alegria a l’Uruguai després de marcar dos gols a la final a Mèxic i ahir tornava a cridar gol després de tancar la golejada de 7-0 del Barcelona contra el Madrid. Claudia Pina, la promesa més gran del futbol femení, va embalada també amb les grans. Els 17 anys que té no es noten quan carrega la cama a l’àrea perquè la seva desimboltu­ra supera la seva joventut.

Només va haver de menester 18 minuts per deixar la seva empremta. El gol va ser molt i molt semblant al 2-0 de la final contra Mèxic. A la final era Eva Navarro qui guanyava la línia de fons i feia la passada de la mort al cor de l’àrea. Ahir va ser Bárbara Latorre qui va fer jugada d’extrem per centrar. La definició de Pina va ser la mateixa. Amb un gran moviment es va escapolir de la defensora i va rematar amb la dreta, sense haver de controlar. A l’àrea no hi ha temps per perdre. I Claudia Pina, la trencaxarx­es, n’és plenament conscient.

Abans també s’havia estrenat com a golejadora Candela Andújar. Amb 18 anys, és la quarta barcelonis­ta que es va proclamar subcampion­a del món sub-20 a l’estiu –amb Patri, Aitana i Pina–. La davantera va ser titular per primera vegada aquesta temporada perquè la competènci­a en l’atac és ferotge, però va aprofitar l’oportunita­t fent-se un lloc al marcador després de giravoltar a l’àrea. Era el 6-0.

Aquest gol i el de Pina els va celebrar al camp Jana Fernàndez. La defensa de Martorell (2002) es va estrenar al primer equip amb 16 anys i 9 mesos –quatre mesos més gran que Pina en el seu debut– i va completar així una gran setmana després de l’èxit a l’Uruguai.

Aquesta setmana, en què hi ha hagut tres partits de Lliga, era la perfecta per donar oportunita­ts. Ahir els va tocar descansar a tres habituals: la portera Sandra Paños (també va debutar Pamela Tajonar), Leila i Aitana. Tot i això, el Barcelona va guanyar per la via ràpida. Les blaugrana ja tenien el partit més que decidit passat el quart d’hora quan ja guanyaven 4-0. Alèxia Putellas, amb la seva novena diana de la temporada, va obrir el marcador; Duggan va ampliar l’avantatge, i Patri Guijarro va castigar amb un golàs des de fora de l’àrea que es va colar per l’escaire. Per si hi havia dubtes, Marta Torrejón va sentenciar al minut 18 amb un altre cacau, aquesta vegada ras. Ja a la segona meitat, Andressa Alves no va fallar des del punt penal. Després va arribar el torn de la joventut de Pina, Andújar i Fernàndez.

L’Atlètic manté el liderat per un punt després d’imposar-se a l’Espanyol (3-1). Menayo i Andrea Falcón hi van posar el 2-0. Baudet va retallar distàncies per a les blanc-i-blaves marcant a porta buida després d’una mala sortida de Lola Gallardo. Olga García, però, va evitar la sorpresa.

JOVENTUT AL PODER Jana Fernàndez va debutar amb el primer equip, i Candela Andújar va ser titular i va fer el 6-0