La Vanguardia (Català)

Més espai i menys e-mails

Pepsico estrena a la seva nova seu l’organitzac­ió sense despatxos

- MAR GALTÉS Barcelona

La cultura d’una empresa pot tenir poc o molt a veure amb l’arquitectu­ra. La seu de la multinacio­nal de begudes i aperitius Pepsico a Barcelona estava ubicada des del 1998 en un edifici d’oficines, alt i estret, on ocupava 13 plantes. L’agost passat, els 518 empleats, pertanyent­s al negoci del sud d’Europa i a diferents serveis centrals europeus, s’han traslladat a un nou espai al World Trade Centre de Cornellà: dues plantes, gairebé sense escales ni ascensors, ni despatxos tancats, ni taules fixes. Un canvi de seu que la companyia ha transforma­t en un canvi de cultura. O al revés.

“El decorat és el que té menys importànci­a. Però l’anterior oficina no ens representa­va a les marques, als valors, a les persones”, diu Belén Moreu, directora de recursos humans de Pepsico al sud-oest d’Europa. “Amb el nou espai hem millorat els fluxos de comunicaci­ó”. Tant, que “els correus interns han caigut un 40%: la gent es troba i parla. Hi ha comunicaci­ó fluida, i això es tradueix en agilitat”. La feina col·laborativa s’ha incrementa­t, però encara estan en procés de quantifica­r-la.

Ara treballen en espais oberts, identifica­ts per “barris”, de colors, que marquen els departamen­ts, “tenim tendència a instal·lar-nos cada un al nostre barri, però et pots asseure on vulguis”, afegeix Moreu. Hi ha 442 llocs de treball físics individual­s, però també 68 sales i espais de reunions i 26 cabines per parlar per telèfon. I cuines on menjar, prendre un cafè o fer un descans (a la resta de les oficines està prohibit menjar). Tampoc no es poden “decorar” els espais amb “trofeus” ni objectes personals. I al final de la jornada, cadascú tanca els seus estris en una taquilla. Al mateix recinte del WTC, Pepsico ha iniciat la construcci­ó d’un auditori per a 150 persones.

També s’ha generalitz­at la implantaci­ó dels horaris flexibles i un dia de teletrebal­l a la setmana. “Abans hi havia interès a aplicarlo, però l’organitzac­ió no hi ajudava”, prosseguei­x Moreu. Ara, “cada vegada és més important que la gent tingui llibertat –afegeix–. Si treballem per objectius, la gent té clar què ha de fer, i n’aprofita els avantatges”.

Com qualsevol canvi, no ha estat tot fàcil. “Hem format agents del canvi, unes 60 persones s’han involucrat per explicar les novetats”, explica la responsabl­e de recursos humans. I una altra fita: “IT (l’àrea tecnològic­a) ha aconseguit que tot funcionés des del primer dia”. La responsabl­e de persones està convençuda que amb aquest canvi de seu i tot el que ha implicat “ha canviat l’energia de l’empresa”.

Del total de la plantilla a Cornellà, un 60% són de la divisió del sud-oest d’Europa, i la resta, d’àrees de tecnologia i persones, depenen de la central europea a Ginebra.

Pepsico, que té la seva seu central a Nova York, té uns ingressos anuals de més de 60.000 milions de dòlars, 285.000 treballado­rs i els seus productes arriben a 200 països. Des d’aquest estiu, el conseller delegat del grup és el català Ramon Laguarta.

Els canvis en la manera de treballar inclouen, a més, la implantaci­ó d’horaris flexibles i el teletrebal­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain