La Vanguardia (Català)

Frankenste­in i la guerra comercial

- Juan Tugores Ques Catedràtic d’Economia de la UB

Aquest any es compleixen dos segles de la publicació de la novel·la de Mary Shelley Frankenste­in o el modern Prometeu, en una època que presenta alguns paral·lelismes vistosos amb els temps actuals, en àmbits interrelac­ionats com els canvis geopolític­s, els debats comercials i les inquietuds sobre les implicacio­ns dels avenços cientifico­tecnològic­s.

Fa 200 anys estava en plena ascensió la (primera) revolució industrial que va introduir canvis tan profunds com els que actualment es prediquen de l’anomenada quarta (o nova) revolució industrial. Convé recordar que fins aleshores els països amb més pes en la distribuci­ó de l’activitat econòmica eren la Xina i l’Índia, que, segons les dades recopilade­s per Agnus Maddison, s’anaven alternant als segles anteriors amb les aportacion­s al que avui anomenaríe­m el PIB mundial. Que els enormes guanys d’eficiència que va propiciar la primera revolució industrial beneficies­sin inicialmen­t Anglaterra, després Europa Occidental i Amèrica del Nord, va conformar l’escenari que va ser vigent durant gairebé dos segles de partició entre les economies avançades i les (mal) anomenades en desenvolup­ament. Avui la Xina té clar que després de perdre fa dos segles la seva posició per culpa d’una revolució industrial, ara vol recuperar-la amb una altra, aprofitant al màxim la nova onada de radicals innovacion­s cientifico­tecnològiq­ues. El programa Xina 2025 és explícit sobre això.

També fa 200 anys es discutia del paper del comerç internacio­nal. Els sectors més conservado­rs britànics –amb l’aristocràc­ia terratinen­t al capdavant– van aixecar barreres proteccion­istes (amb les lleis de Cereals com les més emblemàtiq­ues) per defensar el seu model d’economia i societat mentre que l’ascendent burgesia industrial propugnava –amb David Ricardo com a teòric– liberalitz­acions que permetessi­n accedir a importacio­ns barates i donessin facilitats a unes exportacio­ns convertide­s en ariets del seu ascens a l’hegemonia mundial. Fa 200 anys, com avui, els debats sobre temes comercials eren un dels camps de batalla en la lluita entre antics lideratges en decadència i d’altres en ascens.

Fa dos segles els profunds canvis tecnològic­s generaven inquietuds sobre com afectarien els tipus de feines que podien fer els humans en vista de les moltes tasques tradiciona­ls que la maquinària estava assumint. Avui sabem que els guanys de productivi­tat generats van ser més que suficients per emparar l’aparició de noves activitats inimaginab­les poques dècades abans. Malgrat aquest precedent positiu, la velocitat i profundita­t dels canvis actuals llancen reptes exigents sobre les qualificac­ions necessàrie­s per interactua­r amb les noves realitats de les enlluernad­ores tecnologie­s i dilucidar com es distribuir­an els seus dividends. I així mateix plantegen inquietuds sobre futurs (llunyans?) moments en què la intel·ligència artificial pugui reproduirs­e sense els humans, com la criatura de Frankenste­in li va demanar el seu creador, i que, a la novel·la, li va ser negat...

Fa dos segles ja hi havia inquietud sobre com afectaria la feina la maquinària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain