La Vanguardia (Català)

Macedònia del Nord adopta oficialmen­t el seu nou nom

- SKOPJE Redacció i agències

Els macedonis es van despertar ahir en un país nou: Macedònia del Nord, el nom pactat amb Grècia després de gairebé 30 anys de conflicte i que havia entrat en vigor a la nit amb la seva publicació al butlletí oficial.

El Govern de Skopje va canviar la denominaci­ó del país en la seva pàgina web oficial dimarts i ahir mateix es van començar a penjar cartells amb el nou nom en alguns passos fronterers amb Grècia.

“Que avui sigui l’inici d’una llarga amistat entre Grècia i Macedònia del Nord”, va dir en un tuit el ministre d’Afers Exteriors macedoni, Nikola Dimitrov. “No podem canviar el nostre passat però podem, i ho farem, donar forma a la nostra futura amistat, associació i cooperació”.

Malgrat el fort rebuig de les forces nacionalis­tes als dos països, els governs d’Atenes i Skopje van firmar al juny un històric acord sobre el nou nom, tancant una disputa que bloquejava l’ingrés macedoni a l’OTAN i la UE. Atenes ho vetava perquè considerav­a que l’ús del terme Macedònia pels veïns del nord amagava ambicions territoria­ls sobre la província grega del mateix nom.

Segons l’acord, Skopje ha de substituir tots els cartells dels passos fronterers i dels dos aeroports nacionals en el termini de tres dies. Té dos mesos per retirar els vells cartells a les carreteres, i en un màxim de quatre mesos tots els vehicles hauran d’haver reemplaçat les inicials a les matrícules. El Ministeri de l’Interior ha de començar a emetre els nous passaports a finals del 2019, i a començamen­ts del 2020 el Banc Central emetrà els primers bitllets.

Macedònia va signar la setmana passada el protocol d’ingrés a l’OTAN, la bandera de la qual va ser hissada dimarts per primera vegada a Skopje. El protocol ha de ser ratificat per tots els membres de l’aliança, procés que s’hauria d’allargar un any. L’ONU, que fins ara denominava el país Antiga República Iugoslava de Macedònia, va rebre ahir la notificaci­ó del canvi de nom.

 ?? ROBERT ATANASOVSK­I / AFP ?? Nous cartells a la frontera
ROBERT ATANASOVSK­I / AFP Nous cartells a la frontera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain